Parlamentarna skupština Savjeta Evrope: Vakcine protiv kovida 19 da budu dostupne svima

0
266

Na današnjoj onlajn sjednici Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope /PSSE/ usvojen je i u dalju proceduru upućen Nacrt rezolucije čiji je ključni aspekt da države članice ubrzaju napore na jačanju zdravstvenih sistema i da se obezbijedi jednak pristup vakcinama protiv kovida 19 unutar zemalja kako bi cijeli proces bio efikasan.

Na sjednici, u kojoj je učestvovala i član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSSE Snježana Novaković Bursać, raspravljano je o Nacrtu rezolucije pod nazivom “Kovid 19 vakcina: etička, pravna i praktična razmatranja”, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Kovid 19 vakcine, kako se navodi u Nacrtu rezolucije, moraju biti dostupne stanovništvu bez obzira na pol, rasu, religiju, pravni ili socijalno-ekonomski status, platežnu sposobnost, lokaciju i druge faktore koji često doprinose nejednakosti u populaciji, odnosno države moraju preduzeti proaktivne mjere da bi vakcina bila dostupna i takozvanim marginalizovanim grupama građana.

“Transparentna komunikacija o vakcinaciji je veoma značajna da bi se omogućila realna vizija o vremenu koje će trebati da se životi građana vrate u normalu”, navodi se u Nacrtu rezolucije i dodaje da su potrebni kontinuirani napori kako bi se nastavilo sa mjerama za zaustavljanje širenja virusa, čak i nakon što je vakcinacija započeta.

Naglašeno je da sama vakcina neće u potpunosti riješiti problem suzbijanja širenja kovida 19 virusa, iako predstavlja vitalni alat, te istaknuto da je neophodno nastaviti sa nefarmakološkim mjerama, kao što su održavanje fizičke distance, upotreba zaštitnih maski za lice i često pranje ruku kako bi se zaustavilo širenje virusa, spasili životi, obnovila ekonomija i smanjilo opterećenje zdravstvenih sistema.

Diskusija članova Komiteta otvorila je i pitanje obavezne vakcinacije, koje je obrađeno i u izvještaju u kom se navodi da se ne preporučuje uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida 19, te da bi takva obaveza mogla biti potencijalno kontraproduktivna.

“S tim u vezi, članovi Komiteta naglasili su da bi države članice trebale razviti strategije za izgradnju povjerenja u vakcine transparentnom komunikacijom i drugim demokratskim mjerama”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici su predstavljeni i uvodni memorandumi za izvještaje u vezi sa pandemijom virusa korona, o prevladavanju socijalno-ekonomske krize izazavane pandemijom, kao i o uticaju kovida 19 na dječija prava.

/Srna/

PODIJELI