Perica Stanić: BiH nije leglo islamskog ekstremizma

0
1307

Urkos sve češćim tvrdnjama predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i pojedinih analitičara kako u BiH raste broj ekstremističkih zajednica, snage bezbjednosti u BiH ističu da je BiH, podjednako kao i svaka druga zemlja u svijetu, izložena mogućem izvršenju terorističkog napada.

“Na osnovu podataka kojima raspolaže Državna agencija za istrage i zaštitu, ne možemo konstatovati da je Bosna i Hercegovina leglo islamskog ekstremizma”, rekao je za Klix Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Stanić je istakao da SIPA raspolaže kapacitetima da u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, samostalno ili u saradnji s nadležnim tužilaštvima i drugim policijskim tijelima, preduzme sve neophodne mjere i radnje čiji je cilj borba protiv svih vidova ekstremizma, radikalizma i terorizma te dokumentuje krivična djela koja proističu iz ovih vidova društveno negativnog ponašanja.

“BiH je podjednako kao i svaka druga zemlja u svijetu izložena mogućem izvršenju terorističkog napada s obzirom na činjenicu da je članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a i na rezultate koje je u proteklom periodu, kao država, preduzela u borbi protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma, kako na domaćem, tako i na globalnom planu”, naveo je Stanić.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više navrata je izjavila da se u BiH vraća na hiljade vojnika koji su se borili na strani terorističke organizacije IDIL.

Brojni bh. političari žestoko su osudili izjave Grabar-Kitarović, poručujući kako ona manipuliše podacima s obzirom na to da je prema ranijim podacima na ratištima u Siriji i Iraku bilo 120 državljana BiH.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here