Pet kućnih biljaka koje odlično utiču na zdravlje

0
652

Stiže nam jesen i tmurno, hladno, kišno vrijeme koje nerjetko utiče na naše raspoloženje.

Kako bi se što bolje nosili s neraspoloženjem ili depresijom, okrenite se ovim biljkama.

Aloe vera

Poznata kao “biljka besmrtnosti” među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unijela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od uobičajenih karcinogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući nam da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Takođe je otkriveno da poboljšava pamćenje i smanjuje depresiju kod miševa.

Spatifilum ili mirni ljiljan

Sa svojim upečatljivim, skulpturalnim bijelim cvjetovima, ova biljka, osim toga što je predivan ukras, ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora pljesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji vaš dom mogu da učine još prijatnijim mjestom za boravak.

Lavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima opipljivo dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak

Osim lijepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena svježa biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Nasini naučnici nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svijetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahtjeva mnogo vode ni svjetla za rast.

(100posto.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here