Mnoge lozinke na Instagramu hakovane

0
595

Predstavnici kompanije Instagram su objavili da su sajber kriminalci iskoristili ranjivost na jednoj verziji Instagram aplikacije, koja im je omogućila da ukradu korisničke podatka Instagram korisnika, uključujući i naloge poznatih ličnosti.

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab, koji su primjetili ovu ranjivost u utorak, 29. avgusta, obavijestili su Instagram o ovome i podijelili sa njima kratku tehničku analizu ove sajber prijetnje. Istraživači su otkrili da ranjivost postoji u verziji mobilne aplikacije 8.5.1, koja je objavljena 2016. godine (trenutna verzija aplikacije je 12.0.0).

Sprovođenje napada je bilo relativno jednostavno za kriminalce: iskorištavajući aplikaciju koja nije ažurirana, napadači su koristili opciju za resetovanje lozinke i zatim “sačuvali” taj zahtjev pomoću web proxy-ja. Nakon toga su birali žrtvu i slali zahtjev za resetovanje lozinke ka Instagram serverima zajedno sa korisničkim imenom žrtve.

Nakon podnošenja zahtjeva, server je kriminalcima slao JSON odgovor, koji je sadržao lične informacije o žrtvi, uključujući osjetljive podatke kao što su i-mejl adresa i broj telefona. Ovi napadi si zahtijevali veliki fizički napor, budući da je svaki napad morao biti ručno sproveden, uzimajući u obzir činjenicu da Instagram koristi matematičke proračune kako bi spriječio napadače da automatizuju popunjavanje formulara za podnošenje ovih zahtjeva.

Hakeri su primjećeni na jednom “podzemnom” forumu, gdje su pokušavali da prodaju podatke za logovanje na Instagram profile poznatih ličnosti. Hakovani su Britni Spirs, Rijana, Lejdi Gaga, Eli Goulding, Viktorija Bekam, Bijonse, Tejlor Svift, Keti Peri, Adel, Snup Dog, Leonardo Dikaprio, Zek Efron, Čening Tatum, Dejvid i Viktorija Bekam, Ronaldinjo, Zidan, Ema Votson i mnogi drugi. Instagram je potvrdio napad i rekao da žale zbog ovakve situacije, kao i da ohrabruju ljude da ne koriste objavljene informacije protiv onih kome su ukradene. Kako se zaštiti od napada: Ne odgovarajte na mejl o promjeni lozinke Instagram aplikacije, osim ukoliko vi niste zahtijevali zamjenu lozinke.

Ažurirajte Instagram aplikaciju na najnoviju verziju. Ne koristite istu mejl adresu za više naloga društvenih mreža. Obavijestite Instagram o svim sumnjivim radnjama.

(Balkanandroid.com)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here