Pet stvari koje treba da uradite ako ste izgorjeli na suncu

0
1109

Ako ste izgorjeli što prije možete rashladite upaljeno područje mokrim oblozima sobne temperature.

 

Nemojte izlagati upaljeno područje suncu i zaštitite tijelo širokom i ugodnom odjećom.

 

Samo 15 minuta na jačem suncu može izazvati crvenilo, pogotovo ako ste svijetlije puti.

 

Posebno su opasni oblačni dani, hlad i auto jer imamo dojam da je sunce slabije. No, ono i tada može izazvati crvenilo i opekline.

 

Kreme sa zaštitnim faktorom treba nanositi prije svakog izlaska iz kuće, neovisno o tome hoćete li biti u hladu ili ne.

 

Nakon kupanja u moru ili bazenu, potrebno je ponovno nanijeti kremu za sunčanje jer je voda ispire, bez obzira što piše da je vodootporna.

 

Ako unatoč svemu ipak izgorite, postoji par stvari koje možete odmah napraviti kako biste si pomogli. U slučaju jačih opeklina bez odgađanja treba posjetiti liječnika.

 

Dermatologinja Ivana Nola ima nekoliko savjeta što učiniti ako izgorimo.

 

1. Stavite obloge

U slučaju da nam se dogode opekline od sunca na kožu treba staviti obloge sobne temperature ili se namazati jogurtom, kaže dermatologinja Ivana Nola. Tako ćete umiriti kožu i bolnost, piše 24 sata.

2. Kreme će isto pomoći

Uz obloge sobne temperature ili jogurt, kožu treba više puta dnevno mazati neutralnom kremom ili losionom – preporučuje dr. Nola te dodaje da u slučaju jačih opeklina treba potražiti pomoć liječnika. Kreme je najbolje nanijeti nakon mlakog tuša.

 

3. Izbjegavajte sunce

Čim primjetite da ste počeli crvenjeti – maknite se sa sunca. Ako ne želite pojačati opeklinu, trebate se držati hlada, a ako one ne nestanu preko noći, slijedeći dan izbjegavajte sunce.

 

“Kožu u slučaju opeklina ne smijemo izlagati suncu, već nositi adekvatnu odjeću koja će pružiti potrebnu zaštitu. Svakako nakon takvih opeklina valja biti oprezan i ne dopustiti da se takva slučajnost više ikada ponovi”, upozorava dr.

 

Nola. Nošenje uske odjeće može pojačati nelagodu i izazavati dodatnu bol i iritaciju. Ako ste se opekli na suncu, nosite tanku, prozračnu i široku odjeću kako ne biste pojačali iritaciju i bol kože.

 

4. Uzmite tablete protiv bolova

Uobičajene tablete protiv bolova, poput ibuprofena, mogu ublažiti bol i upalu, piše Mirror. Provjerite doziranje kako ne biste pretjerali.

 

5. Pijte puno tekućine

Koža se najbolje hrani onim što jedemo i pijemo pa se pobrinite da pijete puno tekućine i jedete dosta svježeg voća i povrća.

 

 

PODIJELI