Pilot projekat prelaska Domova zdravlja na trezorsko poslovanje – PRNJAVOR među prvim

0
944

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je da će deset domova zdravlja u Srpskoj učestvovati u pilot projektu uvođenja trezorskog sistema poslovanja, nakon što radna grupa obiđe lokalne zajednice i sa nadležnima razgovara o najboljem načinu i vremenu prelaska na taj sistem poslovanja.

Bogdanić očekuje da razgovori budu obavljeni u narednih mjesec i po dana, nakon čega će biti poznato kada može početi projekat.

On je naveo da je riječ o domovima zdravlja iz Prijedora, Bijeljine, Čelinca, Kotor Varoša, Rogatice, Čajniča, Modriče, Kostajnice, Istočnog Drvara i Prnjavora.

“Cilj uvođenja trezorskog sistema poslovanja u primarnu zdravstvenu zaštitu jeste da se ima bolja kontrola protoka novca od Fonda zdravstvenog osiguranja do osiguranika”, rekao je Bogdanić nakon sastanka sa načelnicima opština i direktorima domova zdravlja.

Direktor Doma zdravlja iz Kotor Varoša Vladimir Bibić smatra da nije najpovoljnije vrijeme za prelazak na trezorski sistem poslovanja jer ima nekoliko pitanja koja zahtijevaju odgovore, poput pitanja ko će preuzeti dugovanja pojedinih domova zdravlja.

“Dolaziće do blokada računa. Neki domovi zdravlja će uvući u probleme opštine, a ima i opština koje nisu u dobroj situaciji pa će uvući u probleme domove zdravlja”, rekao je Bibić i dodao da kotorvaroški Dom zdravlja posluje pozitivno.

Isto pitanje postavlja i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, koji smatra da još ima određenih nedoumica u vezi sa ovakvim načinom poslovanja, te da lokalne zajednice žele da znaju sve pozitivne i negativne strane tog poslovanja.

“Dom zdravlja u Modriči u ovom trenutku nije spreman za prelazak na trezorski sistem poslovanja, čak ni opština nije spremna”, rekao je Krekić.

Načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković smatra da je prelazak na trezor dobar u segmentu kontrole poslovanja domova zdravlja, koji imaju gubitke.

Ona je navela da je Dom zdravlja u Istočnom Drvaru u dobroj situaciji, ali da ima probleme koji se odnose na opremljenost od čega zavisi kvalitet zdravstvene usluge.

Sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo zdravlja i sovijalne zaštite Srpske, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Fonda zdravstvenog osiguranja.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here