Pješke iz Italije u Siriju preko Hercegovine

0
652

U društvu nekoliko ovaca, psa i magarca tridesetogodišnji Federiko Delise, iz Italije pješke se zaputio u Siriju.

Iz rodnog Trsta je pošao prije godinu i po, kaže nikud ne žuri. Stiga je i do Hercegovine, koristi alternativne puteve, upoznaje ovdašnja sela i ljude.

“Odlično, odlični ljudi, oni su mene pomogli svugdje i ništa mi nije falilo. Nadam se da će svugdje biti tako, ali ipak Hercegovci su super ljudi”, ispričao je Federiko Delise.

hodocasnik s

Često odmara, ne zbog sebe nego zbog životinja. Federika je ekipa ATV-a zatekla nedaleko od Ljubinja, ispričao nam je svoju priču. Studirao je građevinu, živio sa porodicom imao djevojku i društvo, dosta putovao. Odjednom se sve promijenilo, svega se odrekao i krenuo u potragu za drugačijim životom. Sebe vidi u Siriji.

“Ja želim živjeti tamo. Ja više ne želim živjeti tamo gdje je moderan život. Tamo želim naći kondiciju za početak novog života”, kaže Federiko.

Putuje bez novca i telefona. Kaže usput nešto i zaradi, a uvijek ima i onih koji ga počaste pa mu hrane ne fali. Iz Ljubinja preko Vranjskih za tri dana će stići do Bileće, a onda nastaviti preko Crne Gore. Do konačnog cilja, Sirije, planira stići za godinu i po.

PODIJELI