Pjongjang obustavlja nuklearne i raketne probe

0
673

Pjongjang obustavlja sve nuklearne i raketne probe – saopštio je sjevernokorejski lider Kim Džong Un. Plan je i da se zatvore svi poligoni za testiranje nukelarnih bombi. Na takav potez Pjongjang se odlučio u cilju održavanja mira na korejskom poluostrvu i poboljšanja ekonomije. Istorijske odluke, Sjeverna Koreja uvijek povjeri najpoznatijem tv licu.

“Smatramo da je obustavljanje nuklearnih proba važan korak u pravcu nuklearnog razoružanja širom svijeta pa ćemo se pridružiti globalnim naporima u tom domenu. Više ne postoji nuklearna prijetnja i provokacija prema Sjevernoj Koreji pa saopštavamo da nikada nećemo upotrijebiti nukelarno oružje i ni pod kakvim okolnostima nećemo prenositi drugima naše nuklearno oružje i tehnologiju”, rekla je Ri Cun Hi, voditelj na državnoj televiziji Sjeverne Koreje.

Odluka je donijeta na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o drugačijem načinu vođenja spoljne politike. Odmah je uslijedila brza reakcija američkog predsjednika, očekivano, na tviteru.

“To je veliki napredak. Unaprijed se radujem američko-sjevernokorejskom samitu”, napisao je Donald Tramp na tviteru.

Pomirljivi tonovi iz Pjongjanga stigli su pred sastanak predsjednika dvije Koreje narednog petka, na kojem će pokušati da okončaju međusobni sukob. Zvaničnici Južne Koreje pozdravili su saopštenje Kim Džong Una, rekavši da će to poboljšati odnose izmedju Seula, Pjongjanga i Vašingtona. Iz Japana je stigla poruka da će ta zemlja i ubuduće koordinisati svoju politiku prema Sjevernoj Koreji sa Seulom i Vašingtonom.

“Za Japan je ključno kako će ovaj novi razvoj događaja voditi do potpunog povjerljivog i nepovratnog uništenja njihovog nuklearnog oružja, oružja za masovno uništenje i projektila. Mi ćemo to pomno pratiti”, rekao je Šinzo Abe, premijer Japana.

Reakcije su stigle iz cijelog svijeta. Velika Britanija se nada da je Kimova odluka znak dobrih i iskrenih namjera. Ruski zvaničnici su saopštili da je Kim svoje ispunio, a da su sada na redu SAD.

PODIJELI