Plaćati obaveze od dana konačnog upisa i razvrstavanja gazdinsta

0
1620

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj su po osnovu Zakona o doprinosima dužni plaćati obaveze od dana konačnog upisa i razvrstavanja poljoprivrednih gazdinstava, na dan 1. januara 2015. godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji već imaju lični osnov osiguranja, po tom osnovu će i dalje nesmetano ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu.

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava kojima je jedina djelatnost poljoprivreda, a nisu prijavljeni na zdravstveno, odnosno penzijsko-invalidsko osiguranje, nakon obnove registracije gazdinstva mogu da izvrše prijavu osiguranja u nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave Srpske.

Preduslov za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i ovjeru zdravstvenih knjižica je redovna uplata doprinosa, počevši od datuma upisa u novi registar poljoprivrednih gazdinstava.

U Ministarstvu podsjećaju da će, na osnovu Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava, svi nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji izvrše obnovu registracije gazdinstva moći da ostvaruju pravo na podsticaje Ministarstva, počevši od datuma registracije u novom registru.

Ministarstvo poziva poljoprivrednike da izvrše obnovu registracije kako bi mogli da konkurišu za ovogodišnja podsticajna sredstva, te naglašava da će za naknadno registrovana gazdinstva biti izvršen dodatni obračun i dopuna spiskova korisnika regresiranog dizel goriva./SRNA/

PODIJELI