Plavi jezik u Mravici

0
1679

 

Radi neprovođenja zakona o sprečavanju nomadskog čuvanja stoke u stadima, postoji velika opasnost od širenja bolesti plavog jezika, a prvi slučaj je zabilježen i na području opštine Prnjavor, tačnije u Mravici- istakao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS- Vladimir Usorac.

Do sada je bolest plavog jezika kod stoke zabilježena na na više od četrdesetak opština, a država ne čini ništa da bi nas zaštitila, kazao je Usorac.

„Očekujemo da se stada koja dolaze na našu opštinu vraćaju na rubna područja, jer se nomađenjem opasnosti od bolesti plavog jezika direktno izlaže domaća stoka, jer dovoljno je da stado prođe cestom, a muha da ode u štalu i zarazi nam čitavo stado“ kazao je Usorac.

Vlado Žunić, predstavnik farme ovaca iz Kremne, na kojoj ima oko dvije hiljade ovaca, kaže da su u strahu od plavog jezika, te da se vlasnici stada sa područja opštine Prnjavor osjećaju nezaštićeno.

Žunić je istakao da se opštinska inspekcija uvijek odazove na poziv izlaska na teren, izrazivši nadu da će se ovoj problematici uskoro stati u kraj.

Opština Prnjavor osnovala je lokalni centar odmah po prijemu naredbe od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Lokalni centar čine četiri člana i to   veterinarski inspektor , šef štaba civilne zaštite, pripadnik komunalne policije i policijske stanice.

Uzročnik komarac iz Afrike

Bolest “plavog jezika” prenosi komarac iz Afrike, koji prije nikada nije bio prisutan u Bosni i Hercegovini, a zbog promjene klime i toplijeg vremena, stručnjaci se boje da će se virus još više proširiti, a bolest potrajati. Ona se ne prenosi sa životinja na ljude, niti čovjeku može naškoditi zaraženo meso, ali je za eljake šteta ogromna.

Kako se bolest manifestuje

Stoka dobije temperaturu, onda počne baliti i razvije se otok između vilica. Ne mogu više gutati hranu, uginu od gladi.

Šta uraditi u slučaju uginuća životinje

U slučaju izbijanja bolesti leševi uginulih životinja ukopavaju se na licu mjesta tj. u dvorištu lica kod kojeg se nalazi životinja, kako se zaraza ne bi dalje širila.

Poljoprivredni inspektor je proteklog vikenda bio na terenu u mjesnoj zajednici Štrpci i donio rješenje o zabrani nomadske ispaše, na osnovu čega će biti donesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U narednom periodu obavljaće se kontrola daljeg kretanja./prnjavorlive.info/

PODIJELI