Počelo naplaćivanje putarine po pređenom kilometru

0
424

Na auto-putu “9. januar” od Banje Luke do Doboja, od danas će se primjenjivati zatvoreni sistem naplate putarine, koji podrazumijeva plaćanje po pređenom kilometru.

Naplata će biti vršena na postojećim naplatnim stanicama “Prnjavor” i “Kladari”, te na novoizgrađenim stanicama “Laktaši”, “Drugovići” i privremenom naplatnom mjestu na petlji “Mahovljani”.

– Cijena putarine na relaciji Banja Luka-Kladari, nadomak Doboja, za putnička vozila iznosiće sedam KM, dok će vožnja od Banje Luke do Prnjavora koštati četiri KM. Definisane su cijene i za ostale kategorije vozila – saopšteno je iz Autoputeva Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da će novi cjenovnik biti dostupan na internet stranici Autoputeva RS kao i na svim naplatnim stanicama duž auto-puta “9. januar” od Banje Luke do Doboja, kao i na auto-putu od Gradiške do Banje Luke.

– Na auto-putu Gradiška-Banja Luka u funkciji ostaje otvoreni sistem naplate putarine u Jakupovcima. Ovaj sistem biće u funkciji sve do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, poslije čega će sistem naplate putarine iz otvorenog preći u zatvoreni – ističe se u saopštenju.

S obzirom na to da putnici iz Banje Luke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, iz Autoputeva RS naglašavaju da prolazak plaćaju po utvrđenom cjenovniku, odnosno 2,5 KM za putnička vozila, ali na izlazu sa auto-puta “9. januar” u Kladarima ili u Prnjavoru, taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom auto-putu, tako da će na izlazu doplatiti razliku.

U povratku ka Banjoj Luci, na privremenom naplatnom mjestu na petlji “Mahovljani”, vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na autoputu “9. januar”, dobiti i vaučer koji im garantuje besplatan prolazak kroz naplatnu stanicu “Jakupovci”.

U saopštenju se dodaje da su na privremenom naplatnom mjestu “Mahovljani”, koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na autoputu Gradiška-Banja Luka, predviđene po dvije trake, za manuelnu i elektronsku naplatu putarine u oba smjera.

Kada je riječ o naplati putarine elektronskim putem, pomoću TAG uređaja, na privremenoj naplatnoj stanici u Mahovljanima na naplatnim trakama za elektronsku naplatu putarine iz pravca Kladara prema Banjoj Luci, provjerava se ulazna stanica na kojoj je vozilo ušlo na auto-put “9. januar”, te se na osnovu toga naplaćuje putarina.

– Vozilo u Jakupovcima prolazi kao besplatan korisnik sa vaučerom. U suprotnom smjeru, odnosno kada iz Banje Luke idu ka Doboju, korisnicima koji imaju zabilježenu transakciju na naplatnoj stanici u Jakupovcima, na izlaznoj stanici se umanjuje cijena putarine za iznos naplaćen u Jakupovcima – navode iz Autoputeva Republike Srpske.

Sistem je u potpunosti automatizovan, a vozač, ukoliko želi, može na displeju da pročita koliko mu je vožnja naplaćena.

(Srna)

PODIJELI