Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici: Nema mesta panici, ali zalihe se troše

0
432

Direktor Kliničkog-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović kaže da u ovom trenutku ta zdravstvena ustanova adekvatno obavlja sve zdravstvene usluge, te da nema mesta panici, ali da se zalihe lijekova, kiseonika i sanitetskog materijala polako troše.

“Kiseonika ima u rezervi za još pet, šest dana, možda dan više ili manje. Sa drugim lekovima situacija može da postane kritična za desetak dana, ako ne dođe do deblokade snabdevanja, odnosno isporuke neophodnih medikamenata”, rekao je Ivanović za Pink.

Najkritičnija situacija je, kako je naveo, sa rastvorima, pojedinim citostaticima, pojedinim antibioticima, kao i nekim anesteticima i analgeticima.

On međutim, očekuje da će uz podršku i saradnju koju KBC ima sa državom, taj problem biti prevaziđen.

Ivanović je takođe napomenuo da je u posljednjih sedam dana zabilježno 50 odsto manje porođaja u Kosovskoj Mitrovici, a posljednja tri dana, poslije brutalnih akcija kosovskih naoružanih formacija, taj broj se drastično smanjio, tako da je obavljen samo jedan porođaj.

“Očigledno je da se strah uselio i da su oni taj svoj plan ispunili, a da su žene otišle na sigurnija i bezbednija mesta, jer su za porođaj potrebni i sigurnost i mir”, rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Što se tiče snabdjevenosti namirnicama na koje su uvedene takse od 100 procenata, Ivanović je, kao član kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici i opštinama na severu Kosova, rekao da se mali privrednici ponašaju sa razumijevanjem i disciplinovano.

“Cene nisu povećane, ne prave se nepotrebne zalihe. I građani su svesni situacije, tako da se uzimaju praktično dnevne ili dvodnevne količine hrane”, prenio je Ivanović.

(Tanjug)

PODIJELI