Počelo obilježavanje sedmice Daun sindroma

0
171

Sedmica Daun sindroma danas je zvanično otvorena na Medicinskom fakultetu u Banjaluci manifestacijom čiji je cilj predstavljanje programa socijalne rehabilitacije osoba sa ovim sindromom i edukacija studenata o protokolu saopštavanja dijagnoze roditeljima prilikom rođenja djeteta sa Daunovim sindromom.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je novinarima da studenti ovog fakulteta već nekoliko godina aktivno sarađuju sa banjalučkim Daun sindrom centrom sa namjerom i željom da se smanji stigma koja postoji u društvu kada su u pitanju djeca sa Daunovim sindromom i drugim vrstama posebnih potreba.

– Upravo su studenti ovog fakulteta ti koji treba da pokažu puno razumjevanje i kod kojih ta sigma ne treba da predstavlja problem kako bi imali jedan zdraviji odnos prema takvoj djeci i kako bi na bolji način uključili osobe sa Daunovim sindromom u normalan život. Oni su kao i sve ostale osobe i mi treba da razumijemo njihovo stanje i potrebe – naveo je Škrbić.

On je rekao da saopštavanje dijagnoze roditeljima prilikom rođenja djeteta sa Daunovim sindromom spada u novine koje se uvode u školovanje i edukacije studenata i da do sada toga nije bilo.

– To će pomoći kada postoji neko pozitivno iskustvo, kao što je to iskustvo iz Sankt Petersburga, a koje su prepoznale institucije sistema Rusije i koji su rekli da to treba biti pravilo i praksa. To jedna pozitivna razmjena koju možemo da predstavimo našim studentima da budu naoružani dodatnim znanjima i vještinama – rekao je Škrbić.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić rekao je da je ovo prilika i da budući ljekari saznaju ne samo nešto više o socijalnoj rehabilitaciji, nego i sa protokolom o saopštavanju dijagnoze kako je to u Rusiji naložilo resorno ministarstvo.

– Ovo je nešto za budućnost i buduća pokoljenja, jer će se puno toga učiniti da se sruši stigma kada budući ljekari budu saopštavali roditeljima dijagnozu prilikom samog rođenja djeteta – naveo je Јelić.

Sedmica Daun sindroma se završava 21. marta na Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here