Preminuo Dragoljub Đuričić

0
576

Poznati bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je danas nakon višednevne borbe sa virusom korona, saopštili su članovi udruženja jazz muzičara.

Đuričić je hospitalizovan krajem prošlog mjeseca nakon što se danima osjećao loše i imao visoku temperaturu, nakon čega je odlučio da potraži lekarsku pomoć, prenosi mondo.

Dragoljub Đuričić rođen je 10. oktobra 1953. na Cetinju, i svirao je sa grupama Leb i Sol, YU grupa, Kerber, i u pratećim bendovima Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića.

Karijeru je počeo još sedamdesetih u Crnoj Gori, gdje je bio u grupama The End, Krune i Edžodus. U Beograd se doselio 1975. i kao prateći bubnjar slavnih izvođača obišao čitavu Jugoslaviju. Pridružuje se grupi Mama-Coco koja sa Zdravkom Čolićem ide na najveću turneju tog doba, “Putujući zemljotres” (1978).

U YU grupi proveo je dvije godine, u sastavu Leb i Sol čak šest, da bi prešao u Kerber i vratio se u Leb i Sol. Kao član grupa ili studijski muzičar učestvovao je u snimanju više od 70 albuma, odsvirao je više od 6.000 koncerata i nastupao na svakom kontinentu osim Antarktika.

Krajem devedesetih osniva The drums company, grupu koja je “zapalila” festivale, a komponovao je za balet, pozorišne predstave, i nastupao na sportskim manifestacijama.

Bio je sastavni dio muzičke scene koja se usprotivila režimu Slobodana Miloševića, zvuk njegovog bubnja obilježio je proteste na kojima je bilo i po milion ljudi, a pokret Otpor proglasio ga je “Najotpornijim umetnikom”.

Iako ga većina ljudi zna kao muzičara, bio je i uspiješni slikar i imao je više desetina izložbi po bivšoj SFRJ.

/Glas Srpske/

PODIJELI