Gujon: Srbi u regionu ne uživaju zasluženo poštovanje

0
193

U regionu ima 1,6 miliona Srba i “isto toliko razloga da region kaže “hvala” – za toleranciju, rad, na doprinosu kulturnom i ekonomskom”, izjavio je danas direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

– Nažalost, svedoci smo da biti Srbin u regionu nije uvek jednostavno i da ne uživamo uvek poštovanje koje zaslužujemo. Često umesto reči hvala dobijemo i reči mržnje, umesto poštovanja – omalovažavanje – rekao je Gujon na sjednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbije u regionu.

On je istakao da ono što je Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Albaniji, Rumuniji, Mađarskoj i Sloveniji zajedničko, to je srpski narod koji je doprinosio razvoju, izgradnji tamošnjih društava i zemalja.

– U svim tim zemljama biti Srbin treba da bude ponos, a ne povod za diskriminaciju i za stid – poručio je Gujon.

On je podsjetio da su Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu i skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu tu zbog poboljšanja položaja Srba.

Gujon ističe da zato Uprava, kao i predstavnici Odbora treba da pitaju pri svakom susretu predstavnike država regiona zašto Srbi nemaju status nacionalne manjine za razliku od njihovih sunarodnika koji to imaju u Srbiji, iako su manje brojni ili zašto je ćirilica potisnuta.

On je najavio da će akcenat Uprave biti na učenju srpskog jezika i rekao da je pokrenuta kampanja za očuvanje srpskog jezika, koji zaslužuje da se njime bavimo.

– Čitam da je francuski jezik u opasnosti zbog sveprisutnog engleskog jezika. Oko 512 miliona ljudi ga govori, a ipak se priča da je ugrožen, a mi sa 15 ili 20 miliona onih koji govore srpski, moramo da budemo svesni, ako se mi ne bavimo srpskim jezikom, niko umesto nas neće – rekao je Gujon.

Gujon je kazao da na godišnjem nivou Uprava raspolaže sa 50 miliona dinara /425.000 evra/ za udruženja Srba iz regiona i 50 miliona dinara za udruženja Srba iz dijaspore, a finansira nje oko 250 projekata.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here