Počeo katastarski premjer za Prnjavor i još 13 opština u Srpskoj

0
265

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP) počela je realizaciju projekta katastarskog premjera za 14 katastarskih opština na teritoriji Republike Srpske, izjavio je načelnik Odjeljenja za održavanje katastra nepokretnosti u ovoj upravi Bojan Ninčić.

Ninčić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je katastarski premjer trenutno započet u 10 katastarskih opština – Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Prijedor, Modriča, Čelinac, Šamac, Novo Goražde, Bijeljina i Ribnik.

On je dodao da su u planu još četiri katastarske opštine u kojima je u toku izbor izvođača radova, a to su Prnjavor, Omarska, Tarevci u opštini Modriča i Svodna u opštini Novi Grad.

“Ideja je da se na osnovu snimljenog faktičkog stanja na terenu izvrši katastarski premjer i kroz postupak izlaganja osnuje katastar nepokretnosti gdje bi smo imali tačne tehničke podatke o nepokretnostima i utvrđena prava, odnosno vlasništva na tim nepokretnostima”, pojasnio je Ninčić.

On je rekao da je potrebno da vlasnici svih nepokretnosti, u saradnji sa svojim susjedima, vidno obilježe katastarske parcele betonskim stubićima ili klesanim kamenom određenih dimenzija kako bi se one mogle snimiti.

Ninčić je napomenuo da katastarski premjer plaća RUGIPP, a vlasnici parcela treba samo da obilježe svoje nepokretnosti, dok će sve naknadne aktivnosti koje se budu radile nakon premjera plaćati građani.

On je dodao da su predviđene i kazne za lica koja ne obilježe svoje nepokretnosti u iznosu do 5.000 KM u zavisnosti od toga da li je riječ o pravnim subjektima ili fizičkim licima.

Ninčić je rekao da će katastarski premjer trajati do godinu dana, dok će samo obilježavanje parcela trajati kraće, jer nakon toga idu terenski radovi snimanja, a zatim obrada podataka.

On je pozvao građane da izvrše svoju zakonom definisanu obavezu, da obilježe svoje nepokretnosti kako bi se sačinio tačan i ažuran katastarski plan na osnovu čega će biti napravljena kvalitetna vlasnička evidencija o nepokretnostima.

Načelnik Odjeljenja za katastarski premjer i premjer vodova Zoran Milovanović rekao je da će premjer katastra imati veliki značaj za građane i lokalne zajednice u izradi prostorno-planske dokumentacije.

On je naveo da građani više informacija o realizaciji ovog projekta i uputstva o obilježavanju svojih parcela mogu dobiti u područnim jedinicama RUGIPP-a u katastru opština.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here