Raspisuju međunarodnu potjernicu za Savčićem

0
128

Sud BiH donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), kojem je u ponedjeljak određen pritvor.

Naime, sudeći prema onom što su saopštili iz Suda, kada su sudski policajci otišli da pronađu Savčića – nisu ga zatekli.

“Sud je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Zbog toga, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice”, naveli su danas iz Suda BiH.

Podsjećaju da su dan ranije donijeli rješenje kojim su Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Kako navode, ta odluka donesena je zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane, kojim mu je zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s tim postupkom.

Dodali su da pritvor može trajati najduže tri godine od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13. januara 2023. godine ili do drugačije odluke Suda.

Iz Suda BiH tvrde da su Savčiću odredili pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koje se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

“Tužilaštvu BiH je dostavljena obavijest sa službenom zabilješkom da Savčić nije pronađen na adresi stanovanja, naveli su iz Suda BiH.

S druge strane, iz Tužilaštva BiH kažu da nisu krivi zbog toga što Savčić nakon ročišta nije zadržan.

“Tužilaštvo BiH se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbijedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Savčić je u kratkoj telefonskoj izjavi za “Nezavisne” rekao da ne može razgovarati.

“Ne, ne… Nije sad vrijeme za to da dajem bilo kakve izjave”, rekao je Savčić, dok nam se njegov advokat Miodrag Stojanović nije javljao na pozive.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je danas da je odluka Suda BiH o određivanju pritvora Savčiću politička i da je riječ o pokušaju zastrašivanja, ali da su odluke Republike Srpske s tim u vezi jasne.

Dodik je naveo da su u predmetu protiv generala Savčića samo promijenili tužioca, ranije je bio Hrvat, a sada su stavili Bošnjaka, koji je odmah predložio pritvor Savčiću, što govori o tome kako se odnose prema Srbima.

“Naše odluke su veoma jasne i one govore o tome da ćemo zaustaviti bilo šta”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će policija Srpske kontrolisati pritvor Savčića ukoliko bude odbijena njegova žalba na pritvor, Dodik je rekao da je policija Srpske “već to iskontrolisala”. Dodik je poručio i da Savčić neće ležati u pritvoru.

“Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dan u pritvoru, a sada Savčiću samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute ‘istine’ određuje se pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru”, rekao je Dodik.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, rekao je da nije iznenađen odlukom Suda BiH o određivanju pritvora Savčiću jer je po ko zna koji put pokazao da nije sud prava i pravde, već politički sud.

Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” Bijeljina, rekao je da je nakon odluke Suda BiH da odredi pritvor Savčiću postalo sasvim jasno da je ova pravosudna institucija antisrpski element, koji sudi samo Srbima.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here