POČINJE PREDIZBORNA KAMPANJA Za glasove tri miliona ljudi bori se skoro 31.000 kandidata

0
261

Gradovi i opštine širom BiH od danas će biti preplavljeni plakatima, bilbordima i ostalim reklamama, jer danas zvanično počinje predizborna kampanja za lokalne izbore.

Kampanja će trajati do dana predizborne ćutnje, 14. novembra.

Iako kampanja traje već mjesecima, danas je njen početak ozvaničen, pa su stranke od jutros počele sa lijepljenjem plakata, promocijima spotova, predstavljanjem kandidata i ostalim predizbornim aktivnostima.

Prijavljeni

Za lokalne izbore ovjereno je ukupno 30.789 kandidata, i to 425 kandidata za (grado)načelnika od čega 29 žena i 396 muškaraca, 196 predstavnika nacionalnih manjina, te 30.168 kandidata za gradska ili opštinske veća ili skupštine.

CIK je prijavljeno ukupno 587 političkih subjekata, za koje će moći da glasa više od tri miliona stanovnika. Tačnije, prema Centralnom biračkom spisku, BiH trenutno ima 3.283.194 birača, što je zanimljivo ako poredimo s brojem stanovnika, koji, prema rezultatima popisa iz 2013. godine, iznosi 3.531.159.

Kampanje bi, zbog virusa korona i mjera kriznih štabova koje su na snazi, trebala s terena biti prebačena na internet, bez masovnih okupljanja i mitinga koje smo imali priliku vidjeti ranije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prikaz moći

Na ovu temu razgovarali smo s politikologom i stručnjakom za predizborne kampanje, Stefanom Ličinom, koji kaže da su partije u Srpskoj do sada vodile kampanje kasnog XX vijeka – s masovnim političkim skupovima i što više minuta na televiziji.

– Politički skupovi ne služe samo kao oblici dvosmjerne komunikacije, već je ključan prikaz moći. Međutim, masovne predizborne skupove sigurno nećemo gledati ove godine, pa će stranke morati tražiti nove načine komunikacije sa simpatizerima. Izborna kampanja u ovakvim uslovima će natjerati političke partije da naprave iskorak u vođenju kampanja. Tu ne mislim samo na onlajn kampanju, nego i na kampanju na terenu – navodi Ličina.

Kaže da u ovakvim uslovima nije presudna količina novca utrošenog u kampanji, već partije moraju odrediti ciljne grupe i načine na koje im se obraćaju.

– Pandemija virusa korona nas je prisilila da daleko više pratimo medije i informišemo se putem društvenih mreža. To će od partija i kandidata zahtijevati da budu kreativniji i inovativniji, da osmišljavaju vlastite kanale kako bi došli do birača, te da vode računa o kvalitetu poruka i javnih nastupa – rekao je Ličina.

Strategija

Ličina smatra da smo, iako svi politički subjekti govore o odgovornosti, na skupovima u prethodnih 20-ak dana rijetko mogli vidjeti da se nose maske ili poštuje fizička distanca.

– Najgore od svega je to što niko ne reaguje na takve propuste. Da biste na internetu vodili kampanju koja će dati rezultat morate imati jasno definisanu strategiju nastupa i ljude da tu strategiju sprovedu. Rijetko koji lokalni odbor bilo koje partije u Srpskoj to ima. Internet i društvene mreže će igrati važniju ulogu u većim sredinama, međutim, s obzirom na to da su u pitanju lokalni izbori, partije će u većini opština društvene mreže koristiti samo u domenu prisutnosti. Fokus većine partija će biti organizovanje što više mini skupova, kao i podjela promotivnog materijala od vrata do vrata – zaključio je Ličina.

Do sada smo kretivnost vidjeli većinom kroz brojne nepravilnosti, jer su dosadašnju pripremu za kampanju obilježile malverzacije, kupovine glasova, krađa identiteta i masovne nepravilnosti pri prijavama za glasanje iz inostranstva.

/Srpskainfo/

PODIJELI