Pogledajte kako će izgledati najviša statua na svijetu! VIDEO

0
301
?????????????????????????????????????????????????????????

Statua Jedinstva, koja se pravi u Indiji, biće najviša statua na svijetu kada bude potpuno završena.

Visoka 182 metra, statua prikazuje Sardara Valabhai Patela, velikog društvenog vođu, koji je poznat kao Čelični čovek Indije. On je imao ključnu ulogu u osamostaljenju Indije i bio je prvi ministar unutrašnjih poslova i zamjenik indijskog premijera.

Veličanstvenu konstrukciju projektovala je arhitektonska firma Majkl Grejvs Arhitektura i dizajn.

?????????????????????????????????????????????????????????

Pored toga što će biti skoro duplo viša od Kipa slobode u Njujorku, ova statua sadržaće hotele, centar za posjetioce, memorijalnu baštu, a kilometri staza i mostova povezivaće statuu s gradom Kevadia.

Statua Jedinstva je trenutno u fazi izgradnje i nalazi se na Sadu-Bet ostrvu, oko 3.5km južno od brane Sardar Sarovar u okrugu Narmada u Gujaratu.

Projekat predvodi aktuelni premijer Indije Narendra Modi, koji želi da istakne ulogu Patela u borbi za nezavisnost zemlje.

U podnožju statue biće organizovan centar za posjetioce, kao i niz izložbenih dvorana posvećenih Sardaru Patelu i istoriji nezavisnosti Indije.

Vidikovac će se nalaziti u zoni grudi statue, pružajući panoramski pogled na reku Narmadu i zaštićenu lokaciju “Shoolpaneshwar” u kojoj žive mnogobrojne vrste divljih životinja i čiji bujni zeleni predjeli okružuju kip. U ovom dijelu kipa posjetioci će imati prilike da vide strukturalne detalje mini panela od kojih je izgrađena masivna statua.

Značajan deo projekta odnosio se na ojačavanje tla s obzirom da se statua nalazi u samom koritu rijeke Narmada. Ojačavanje armature, izgradnja osnove i unutrašnjih dvostrukih betonskih jezgara je završeno, a trenutno se radi na sekundarnoj konstrukcionoj čeličnoj skeli koja će služiti kao sistem podrške za bronzane panele statue.

Planirano je da statua bude završena do kraja 2018. godine.

Hram posvećen Budi, koji se nalazi u Kini, tako pada na drugo mjesto, a on je visok 153 metra.

Na trećem mjestu je statua u Japanu “Ushiku daibutsu”, koja je visoka 120 metara.

Kip slobode u Njujorku tako se nalazi na četvrtom mjestu sa visinom od 93 metra.

Statua Majke domovine koja se nalazi u Volgogradu u Rusiji zauzima peto mjesto sa visinom od 85 metara.

Na šestom mjestu je statua Hrista spasitelja u Rio de Žaneiru u Brazilu sa 39.6 metara.

(telegraf)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here