Pogledajte koje kompanije iz BiH izlažu na sajmu namještaja u Kelnu, jedna je iz PRNJAVORA

0
354

Sedam kompanija iz BiH izlaže na Međunarodnom sajmu namještaja koji je počeo danas u Kelnu, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na sajmu koji traje do 18. januara izlagači su “Drinjača” iz Šekovića, “Standard” iz Prnjavora, “Laurel” iz Prijedora, “Kvantum” iz Sarajeva, “As nostro” iz Tešnja, “Bosnijen bič bord” iz Visokog, te “Arting gradnja” iz Lukavca.

Savjetnik za promociju izvoza drvnog sektora u Komori Lejla Međedović rekla je da je ovo dvanaesti nastup kompanija na štandu BiH koji ima istaknutu poziciju, kao i da je okružen jakim skandinavskim brendovima.

“Imamo unaprijed najavljene posjete kupaca iz evropskih zemalja i očekujemo dobre poslovne razgovore sa našim izlagačima”, istakla je Međedovićeva, prenosi Srna.

Izvoz drvnog sektora BiH za 11 mjeseci prošle godine bio je 757,6 miliona evra, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 305 odsto, dok je izvoz namještaja u istom periodu bio 310 miliona evra ili 40,9 odsto od ukupnog izvoza drvnog sektora.

Njemačka je dominantno najznačajnije izvozno tržište za domaće proizvođače namještaja i za 11 mjeseci 2023. izvezeno je 126 miliona evra vrijednosti svih vrsta namještaja, od čega namještaja od drveta u iznosu od 111 miliona evra.

Na ovo tržište najviše su se izvozila tapacirana sjedala, 58 miliona evra, namještaj za spavaće sobe, trpezarije i kuhinje.

nezavisne

PODIJELI