Moleban i pozitivna energija i ove godine okupila pravoslavne duše: Nova pravoslavna godina obilježena i u Prnjavoru

0
285

Pravoslavna Nova godina obilježena je i u Prnjavoru. Uz duhovne molitve, vjerni narod prnjavorskog kraja dočekao je novo ljeto Gospodnje u hramu Svetog velikomučenika Georgija gdje je održan tradicionalni moleban.

Srećnu i berićetnu godinu kao i zdravlje, sreću, ljubav, slogu najbližih poželjeli su prnjavorčani na molitvi u hramu gdje je uz vatromet i kuvano vino ispraćena stara i dočekana Nova pravoslavna godina.

Pošto je ovaj praznik početak svih dana u godini na prvo svitanje narednog ljeta trebalo bi da preispitamo sebe i svoja djela kako bi krenuli novim putem koji vodi u Carstvo Božije proučio je protojerej – stravrofor Duško Drinić.

Objašnjava kako je Nova godina i novi početak koji treba početi uz duhovne molitve.

‘’ Novo godina daje priliku da se svi mi preispitamo I da u novoj godini promjenimo neke svoje navike I da činimo ono što je bogougodno. Početak svake godine je i blagodarenje za sve što nam je Bog dao protekloj godini a ujedno kroz molitve potražujemo i nešto što nam je neophodno u novoj godini. Važno je da kroz molitve I želje pored tjelesnog zdravlja potražujemo i ono duhovno. I zato naša crkva i svete liturgije uvijek pozivaju vjerni narod da se priključe svemu tome i da uzmu učešće u ispovijedanju, pričešćivanju. Jer to je jedna hrana kojom pričešćujemo svoju dušu I zato nova godina mora da donese mira za dušu  ‘’,rekao je Drinić.

Pravoslavna nova godina naziva se još i Mali Božić. Tog dana jede se glava božićne pečenice, a domaćice mijese novogodišnju česnicu.

TV K3

PODIJELI