“Sv. Georgije” čuvar srpske pravoslavne duhovne muzike više od decenije

0
334

Već duže od decenije Srpsko crkveno pjevačko društvo “Sv. Georgije” iz Prnjavora njeguje srpsku pravoslavnu duhovnu muziku, a njihovom obnovom, nakon više od pola vijeka, na svetim bogosluženjima zazvučalo je višeglasno pojanje.

Tako je 2011. godine osnivanjem crkvenog hora koji nosi naziv po crkvi pri kojoj djeluje nastavljena tradicija horskog pjevanja koja datira još od kraja 19. vijeka, a koju su u prošlom vijeku njegovala pjevačka društva “Nada” i “Branko”.

Društvo, prema riječima protonamjesnika Radislava Nunića, dirigenta pjevačkog društva, ima za cilj da radi na duhovnom, umjetničkom i kulturnom uzdizanju kako svojih članova, tako i svih slušalaca.

“U okviru rada organizovana je i škola crkvenog pojanja za izučavanje kako stare srpske srednjovjekovne muzike, tako i tradicionalnog jednoglasnog srpskog crkvenog pojanja. Sekcija pojanja veoma brzo je donijela plodove u vidu novih, kako starijih tako i mlađih, pjevača za crkvenom pjevnicom”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, hor ima 63 člana, a više od polovine ih je aktivno, dok su ostali počasni članovi. Kako objašnjava, počasni članovi su oni koji su određeni period pjevali u horu, nakon čega su zbog drugih obaveza otišli iz Prnjavora.

“Dok povremeno borave u Prnjavoru, opet se uključuju u horski sastav, pogotovo na nastupima na bogosluženjima. U suštini, ko jednom osjeti ljepotu i blagodat horskog pjevanja, teško odustaje od njega. A takođe, pjevačko društvo ne isključuje marljive članove zbog povremenog odsustva. Slobodno tvrdimo da su odnosi u društvu kao odnosi u jednoj velikoj muzičkoj porodici”, rekao je Nunić za “Nezavisne novine”.

Na repertoaru ovog društva su uglavnom domaće kompozicije i to Kornelija Stankovića, Stevana Stojanovića Mokranjca, Isidora Bajića, kao i Marka Tajčevića, a tu je i niz svjetovnih kompozicija domaćih i stranih autora.

“Hor na svom muzičkom repertoaru, između ostalih, ima jednu kompoziciju pod nazivom ‘Himna kosovskih junaka’, koju je komponovao mladi i perspektivni kompozitor i profesor muzike Stefan Denda. Profesor Stefan je bio ljubazan da nam pomogne u sastavljanju repertoara koji hor izvodi za svečanosti u okviru praznika Vidovdana, te je komponovao navedeno djelo i posvetio našem pjevačkom društvu”, priča Nunić.

Muzički događaj na koji su posebno ponosni jeste tradicionalni Godišnji koncert, koji je od obnove hora, kako ističe, redovno organizovan pri kraju kalendarske godine.

“Kasnije će ovaj muzički događaj prerasti u manifestaciju ‘Prnjavorske horske svečanosti’, na kojoj će se svake godine od 2017. u Prnjavoru okupljati mnogi horovi i pjevački ansambli”, kazao je on.

Za svoj rad tokom proteklih godina dobili su i brojne nagrade i priznanja, a posebno mjesto zauzima zlatna medalja sa festivala “Majske muzičke svečanosti” iz Bijeljine.

Srpsku pravoslavnu crkvenu muziku pjevačko društvo “Sv. Georgije” pronosilo je regionom i Evropom, pa su tako tokom više od decenije, osim u Prnjavoru, nastupali i u Beogradu, Banjaluci, Lincu i drugim mjestima.

Adnan Selimović – Nezavisne novine

PODIJELI