POKAJANJE JE POVRATAK U ŽIVOT

0
461

Grijeh, kao i dobrota, najviše se ogleda u odnosu čovjeka prema drugome, a pokajanje je povratak u život, rekao je iguman manastira Žitomislići kod Mostara Danilo Pavlović.

Pavlović je naglasio da je vrijeme posta vrijeme pokajanja jer se tada intenzivnije bavimo sobom.

Iguman Danilo, koji je sinoć u Mostaru održao predavanje o temi “Pokajanje-sveta tajna ispovijesti”, istakao je da pokajanje nije izum hrišćanstva, već nešto veoma bitno i u ljudskoj psihologiji.

“Svaki čovjek je sklon grijehu. Ako smo iskreni prema sebi, vidjećemo da smo spremni da uradimo mnogo toga što nije dobro. Svako od nas susreće se sa iskušenjima”, rekao je iguman.

Prema njegovim riječima, jedna od tajni koja pomiruje čovjeka sa Bogom jeste sveta tajna ispovijesti koja postoji u Crkvi, a stalno treba čitati Jevanđelje jer ono ohrabruje čovjeka da se izbori sa sobom.

Iguman Danilo je podsjetio na riječi Isusa Hrista i Svetog Jovana – “Pokajmo se, jer se približilo carstvo nebesko”.

“Hristos razumije grešnike i ne osuđuje čovjeka. NJegova ljubav je neupitna i milosrdna. Kada kažemo da smo zastranili, pogriješili, nije kraj. Uvijek ima povratka. I grijeh i vrlina se očituju u našem odnosu prema drugom čovjeku. Pokajanje je povratak nazad, promjena načina mišljenja”, istakao je iguman Danilo na predavanju u društvenom domu u Ortiješu u organizaciji Udruženja mladih “Mitropolit Leontije” iz Mostara.

Iguman Danilo je napomenuo da život u Crkvi podrazumijeva život u zajednici, te međusobnu ljubav i pomaganje.

Nakon predavanja je dogovoreno da u crkvama bude pokrenuto prikupljanje sredstava za stanovništvo u stanju potrebe, te da u okviru aktivnosti Udruženja mladih “Mitropolit Leontije” budu organizovane volonterske akcije.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here