Poljaci čuvaju prnjavorske uspomene

0
1583

Delegacija od pedesetak članova iz poljskog grada Boleslavjeca boravila je na prnjavorskom području, a u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog u Prnjavoru prisustvovali su svečanom otkrivanju Spomen ploče, koja je izgrađena kao sjećanje na Poljake koji su 1946. godine, na osnovu međudržavnog sporazuma, odselili iz ovog kraja u Poljsku.
poljaci Svečanosti su, uz predstavnike lokalne uprave,Borku Lukanovića i Boćžidara Ivanovića,prisustvovali i konzul Poljske u Sarajevu, Robert Ambroziak, zamjnik načelnika opštine Boleslavjec,Ivona Mandzuka – Dudek i drugi zvaničnici i posjetioci.
“Za ovo područje vežu nas neprolazne uspomene,a podsjetiću da je na ovom,kao i na današnjem području opština Laktaši i Srbac,do 1946. godine živjelo oko 18.000 Poljaka. Dolazimo sve češće na ovo područje, jer ovdje su grobovi naših predaka, kaže Anton Đektaš iz Boleslavjeca, naglašavajući da se srpski jezik u velikoj mjeri govori na području Boleslavjeca čak i među mlađim generacijama. Delegacija iz Poljske posjetila je i nekoliko domaćinstava u Doboju, gdje su ugroženim stanovnicima uručili pakete pomoći./RP/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here