Poljoprivrednici da zaštite usjeve (VIDEO)

0
1106

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske apelovalo je da poljoprivrednici, prije svega voćari i povrtari, zaštite zasade i usjeve budući da su za naredne dane najavljeni vlažan snijeg, niska temperatura i mraz.

U srijedu i četvrtak, 19. i 20. aprila, očekuje se vlažan snijeg koji može da polomi prirast ili cijelo stablo i ošteti protivgradnu mrežu ukoliko je postavljena, a u petak i subotu, 21. i 22. aprila mraz koji može oštetiti cvjetove, zametnute plodove i mlade izdanke.

Agrometeorolozi savjetuju poljoprivrednicima da primijene adekvatne mjere odbrane od mraza, kao i stresanje i skidanje vlažnog snijega sa poljoprivrednih kultura, tokom perioda zahlađenja, najavljenog do kraja sedmice.

“Vlažan snijeg u srijedu i četvrtak može izazvati lomljenje prirasta i cijelih stabala voća, dok prognozirani mraz u dane vikenda može izazvati oštećenja na cvjetovima, zametnutim plodovima i mladim izdancima”, navodi se u biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Agrometeorološki uslovi u većem dijelu ove sedmice neće biti povoljni za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova na otvorenom, jer je prognozirano oblačno vrijeme sa kišom i zahlađenjem.

U višim krajevima, djelimično i u nižim, očekuju se susnježica i snijeg, pa i formiranje snježnog pokrivača.

U nižim krajevima mraz se očekuje tokom subote i nedjelje, intenziteta od minus pet do minus jedan stepen Celzijusov.

Stručnjaci navode da je protekle sedmice temperatura zemljišta u sjetvenom sloju dostigla optimalne vrijednosti, što omogućava sjetvu kukuruza, suncokreta, soje i drugih jarih poljoprivrednih usjeva.

Padavine su tokom ovog perioda dobro su natopile površinski sloj zemljišta, što je, uz povoljnu temperaturu zemljišta, intenziviralo rast ozimih usjeva i klijanje i nicanje već posijanih kultura.

U proteklih sedam dana zabilježena je aktivnost insekata štetočina, a padavine i kontinuirano vlaženje lišća povoljno su uticali na razvoj biljnih bolesti.

Zimska rezerva vlage u dubljim slojevima zemljišta u većini proizvodnih područja je dobra, ističu agrometeorolozi.

Izvor: SRNA/RTRS

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here