Položen kamen temeljac za HE “Buk Bijela”: Projekat koji znači život i opstanak

0
341

14:50, 17.05.2021.
Izvor: Srna

Premijeri Republika Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić položili su kamen temeljac za gradnju Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” na rijeci Drini, na istoimenom lokalitetu kod Foče.

Ovim činom ozvaničen je početak gradnje visokoprofitabilne fabrike struje na šta se čekalo duže od pola vijeka.

HE “Buk Bijela”, kako je planirano, biće prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

Izgradnju HE “Buk Bijela” zajedno će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske, u iznosu, kako je ranije najavio ministar energetike Srpske Petar Đokić, oko 220 miliona evra.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine, na području opštine Foča, planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Nakon izgradnje HE “Buk Bijela”, koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje gradiće se i hiroelektrane “Foča” i “Paunci”.

Na realizaciju ovog strateški važnog infrastrukturnog projekta HE “Buk Bijela” sa 57 metara visokom betonskom gravitacionom branom, koja ima najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat časa čekalo se punih 50 godina.

Ovo je naznačajniji i najatraktivniji hidroenergetski objekat gornjeg toka Drine, koji ima dugi istorijat projektovanja, od 1965. godine.

Idejni projekat je završen davne 1970. godine prošlog vijeka, kada je završena i eksproprijacija zemljišta.

Ipak, konačni poduhvat, zbog brojnih poteškoća, preduzele su tek Republike Srpska i Republika Srbija.

VIŠKOVIĆ: “BUK BIJELA” ZNAČI ŽIVOT, POVEZIVANJE, PROSPERITET, OPSTANAK

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je izgradnja Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” na rijeci Drini najvažniji istorijski projekat za Srpsku i Srbiju i znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet.

“Republika Srpska je ponosna što ovaj projekat radi zajedno sa Srbijom i što će na ponos građana Srpske i Srbije projekat koji je predviđen da se radi šest godina svesti da to uradimo i prije četiri godine”, rekao je Višković prije ceremonije polaganja kamena temeljca za izgradnju HE “Buk Bijela” kod Foče.

Višković je napomenuo da se više od 60 godina čeka da se krene u realizaciju ovog projekta.

“I danas, nakon 60 i više godina, žele da nam ospore ovaj projekat samo zato što ga radimo sa Srbojim”, rekao je Višković i zapitao zašto ovakvi projekti nekome smetaju.

On je naglasio da Republika Srpska ima nadležnost za ovaj projekat, jer se on radi na teritoriji Srpske, napominjući da rijeka Drina na ovom mjestu nije državna granica.

“Ovo je isključiva nadležnost Republike Srpske i mi smo sproveli sve moguće procedure ne samo u posljednje dvije godine, već nekoliko godina iza nas”, pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, narod je dao mandat predstavnicima vlasti Republike Srpske da grade, razvijaju, povezuju.

On je rekao da će u hidroenergetskom sistemu “Gonja Drina” biti izgrađene tri HE: “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci”, u vrijednosti 520 miliona evra, sa proizvodnjom na godišnjem nivou od više od 700 gigavat-časova električne energije.

Višković je podsjetio da Republika Srpska danas ima više od 60 odsto proizvodnju električne energije iz termoelektrana, ističući da se taj procenat mora ubrzano smanjiti kako ne bi došli u nemilost onih koji se danas trude da ovaj projekat ospore.

“Ovo nije jedini projekat koji će Srpska i Srbija zajedno graditi. Radićemo i auto-put od Rače do Bijeljine, aerodrom u Trebinju, kao i druge projekte iz energetike, putne infrastrukture i zajednički projekat Jasenovac–Donja Gradina”, zaključio je Višković.

BRNABIĆ: GRADNJA HITROELEKTRANE “BUK BIJELA” NOVI POČETAK U ODNOSIMA SRBIJE I SRPSKE

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je gradnja Hiroelektrane “Buk Bijela” novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i cijelog regiona.

“Ovim će Srpska i Srbija pokazati kako se radi u interesu budućih generacija. Ovo nam daje energiju i hrabrost da razmišljamo i o mnogo većim projektima”, poručila je Brnabićeva danas u Foči prije polaganja kamena temeljca za gradnju prve od tri hidroelektrane koja će biti izgrađena u sklopu Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

Na ceremoniji upriličenoj povodom polaganja kamena temeljca, Brnabićeva je istakla da su ovaj, ali i mnogi drugi projekti, rezultat rada vlasti Srpske i Srbije od 2014. godine, kada se odnos Beograda i Srbije prema Republici Srpskoj promijenio.

“Tada smo krenuli da ulažemo mnogo više novca u Srpsku, da pomažemo u svim teškim trenucima. Te 2014. godine, Vlada premijera Aleksandra Vučića je imala izuzetnu želju da brzo promeni odnos Srbije prema Srpskoj, da budemo prisutniji ovde, da imamo zajedničke projekte i viziju, koja je ujedno i vizija bolje povezanog i stabilnijeg regiona”, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, projekat “Buk Bijela” je važan, ali je i samo jedan mali elemenat u tom mozaiku i projekat koji otvara mnoga druga vrata.

“Jedno je kada pomažete projekte lokalne infrastrukture, a sasvim drugo kada imate ovako suštinski i strateški veliki projekat. Onda znate da je sve moguće, onda imate energije i hrabrosti da snivate i mnogo veće snove”, poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je izrazila nadu da će do kraja prvog kvartala 2022. godine biti upriličen najmanje još jedan ovakav događaj, za, kako je navela, najmanje još jedan zajednički projekat, bilo da je riječ o početku izgradnje aerodroma Trebinje ili izgradnje auto-puta od Rače do Bijeljine.

Foto: klix.ba

PODIJELI