Završena plenarna sjednica samita Brdo-Brioni: Usvojena zajednička izjava

0
378

KRANJ- Lideri zemalja zapadnog Balkana usvojili su zajedničku izjavu na današnjem sastanku procesa Brdo-Brioni održanom na Brdu kod Kranja, rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Sadržaj izjave još nije poznat, ali trebalo bi da pruži snažnu poruku o značaju procesa proširenja, koji mora biti brži i odnositi se na cio zapadni Balkan, javila je slovenačka novinska agencija /STA/.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su učesnici Samitu u Kranju saglasni da se cijeli region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da se na tome radi.
“Podržali smo namjere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom”, naglasio je Vučić.

On je rekao da je bilo i mnogo stvari o kojima nisu bili saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, a o kojem nije bilo saglasnosti jeste pitanje promjene granica.

Vučić je pojasnio da pojedini u regionu na dva različita načina tumače mijenjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se mijenjaju van pravila koja su ustanovili.

“Srbija se uvijek zalagala za nemijenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno tijelo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promjena, sutra ne može”, rekao je Vučić novinarima, dodavši da ta inicijattiva nije prihvaćena.

On je dodao da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika.

“Ali na to smo navikli. Prije svega, bilo ih je između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo”, naveo je Vučić.

Konferencija za novinare očekuje se u 15.15 časova, najavio je Pahor na “Tviteru”.

Na plenarnoj sjednica samita Brdo-Brioni učestvovali su lideri zemalja zapadnog Balkana, među kojima i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Osim Dodika, na samitu su i članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Slovenije Borut Pahor, Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Ilir Meta, Hrvatske Zoran Milanović, te samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani.

Inicijativu Brdo-Brioni pokrenule su 2010. godine Slovenija i Hrvatska u nastojanju povećanja povjerenja između zemalja u regionu i pomoći i njihovom pridruživanju EU.

PODIJELI