Pomozimo Darku Tofilu: Humanitarni broj 1416 aktivan od 1. februara

0
909

Prije godinu dana mnogi su se digli na noge, pritekli u pomoć, i pomogli Prnjavorčaninu Darku Tofilu. Da bi Darko nastavio svoju borbu, i dalje treba pomoć humanih ljudi, a od 1. februara biće aktivan i humanitarni broj 1416, putem kojeg će mu se moći pomoći.

Darko Tofil od dijabetesa se liječi od 1993. godine, a na hemodijalizi je od 2008. godine. Od 2011. godine je na peritoneumskoj dijalizi, jer više nije mogao da dijalizu vrši preko krvnih sudova. Prije godinu dana bila je pokrenuta humanitarna akcija kako bi mu se omogućila transplatacija bubrega i pankreasa.

“Zahvaljući humanim ljudima od prošlogodišnje humanitarne akcije prikupljeno je 13.000 KM. Uspio sam odraditi obradu za transplataciju bubrega i pankreasa, te sam u Italiji dobio predračun od 67.710 evra. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrio je 30% sredstava, dok je ostatak potrebno prikupiti”, kaže Tofil koji se trenutno nalazi na rehabilitaciji s obzirom da mu je prije nekoliko mjeseci amputirana lijeva noga.

Budući da je potrebno skupiti ostatak sredstava kako bi mogao na transplantaciju, Crveni krst Prnjavor predao je zahtjev za humanitarni broj koji je odobren, pa će svi koji žele pomoći Darku Tofilu, to od 1. februara moći učiniti pozivom na broj 1416.

Prnjavor.info – Z. Ančić

PODIJELI