Pompeo u Rusiji: Nedjelja velikih očekivanja

0
114

Američki državni sekretar Majk Pompeo putuje u Rusiju gdje će se tokom predstojeće nedelje sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

“Glas Amerike” navodi da se njihovi susreti događaju u trenutku u kojem se SAD i Rusija spore u nizu pitanja poput Venecuele, Irana, kao i sumnji o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore održane 2016. godine.

Navodi se da najviši američki zvaničnici, poput Pompea i potpredsjednika Majka Pensa optužuju Rusiju da spriječava pokušaje demokratski izabranog venecuelanskog predsjednika Huana Gvaida da svrgne predsjednika Nikolasa Madura – za koga tvrdi da nije izabran u skladu sa Ustavom države. SAD optužuju Rusiju da krizu u Venecueli koristi za obezbjeđivanje uporišta u zapadnoj hemisferi.

“Zabrinuti smo zbog akcija Rusije u Venecueli, i mislimo da je podrška Maduru osuđena na propast. Tako da se naša podrška građanima Venecuele nastavlja i to će biti predmet naše diskusije”, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima uoči puta u Rusiju.

Pompeo stiže sutra Moskvu kako bi se sastao s američkim diplomatama u ambasadi SAD u tom gradu pre susreta s američkim poslovnim liderima. On će položiti i vijenac na grob Neznanog junaka u čast boraca protiv nacizma.

Sljedećeg dana Pompeo putuje u grad Soči na razgovore sa Putinom i Lavrovim.

Američki državni sekretar u Rusiju stiže nekoliko nedjelja uoči samita G-20 u Osaki, u Japanu, kome će prisustvuju američki i ruski predsjednici Donald Trump i Vladimir Putin.

“U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom. O našim zabrinutostima razgovaraćemo direktno – pokušati da ih suzimo i nađemo područja u kojima možemo da sarađujemo”, rekao je Pompeo, ali i odbio da kaže dogovara li se sastanak Trumpa i Putina na marginama samita G-20.

Stejt department je saopštio da očekuje da će Pompeov boravak u Rusiji doprinijeti oslobađanju Amerikanaca pritvorenih u toj zemlji. Riječ je o bivšem američkom mornaru Polu Velanu i Majklu Kalveju osnivaču moskovske grupacije “Baring Vostok”. Velan je optužen za špijunažu, a trebalo bi da bude zadržan u pritvoru do 28. maja tokom istrage koja je u toku.

Kalvej je uhapšen u februaru i iščekuje početak suđenja po optužbama za pronevjeru koje je odbacio. On tvrdi da se proces protiv njega koristi kao vid pritiska u korporativnom sporu o kontroli jedne ruske banke.

Pompeo u Rusiju dolazi i u momentu pojačanih tenzija SAD i Rusije povodom Irana.

“Glas Amerike” navodi da SAD jačaju svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku, što su državni zvaničnici objasnili kao direktan odgovor na brojne zabrinjavajuće pokazatelje Irana koji bi mogli dovesti do eskalacije.

Podsjeća se da su udarna grupa nosača aviona “UŠ Abraham Linkoln” i četiri bombardera B-52 stigli na Bliski istok kao odgovor na zabrinutost da Iran možda planira napad na američke ciljeve.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here