POPUSTIO OPREZ, EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU “Nosite maske i ne izlazite iz kuće dok čekate rezultate testa”

0
447

Iz Instituta za javno zdravstvo RS su ponovo apelovali da građani nose maske jer je primijećeno da, sa dolaskom hladnijeg vremena, ljudi slabije poštuju ovu mjeru zaštite od korona virusa.

Opuštanje nije prepručljivo ni u jednom segmentu života, ni privatnom, ni poslovnom.

– Građani, nažalost, na otvorenom ne nose maske. Kreću se i u kontaktu su sa drugim osobama bez maske, što predstavlja izuzetan problem. Bitno je da se poštuju mjere, nošenje maske i distanca – rekao je direktor Insituta Branislav Zeljković.

Apelovao je na građane koji imaju bilo koji respiratorni simptom, temperaturu, kašalj, povraćanje, malaksalost, dijareju, da ostanu kući i kontaktiraju porodičnog ljekara telefonom.

Ni u kom slučaju, ističe, nije poželjno da se osoba sa ovim simptomima kreće. Takođe, ni osobe koje su testirane ne treba da izlaze iz kuće dok ne stignu rezultati testa.

Zeljković ocjenjuje da je u Srpskoj i dalje nepovoljna epidemiološka situacija, kada se poredi broj pozitivnih građana u odnosu na broj testiranih.

S obzirom na predstojeće praznike, iz Instituta najavljuju da će do polovine decembra razmotriti epidemiološku situaciju i eventualno predložiti Republičkom Štabu za vanredne situacije određene mjere.

– U ovom trenutku nam je najvažnije da se poštuju postojeće mjere. Mi smo više od četiri mjeseca imali strože mjere nego zemlje u okruženju, pa je, nažalost, epidmemiološka situacija u pojedinim dijelovima eskalirala. To dovodi do zaključka da pojedinci nepoštovanjem mjera dovode do transmisije virusa- precizirao je on.

Najveći problem, upozorava Zeljković, predstavljaju organizovana privatna druženja u zatvorenom prostoru, bez ikakvog nadzora i poštovanja mjera.

/Srpskainfo/

PODIJELI