Porazni podaci – Nezaustavljiv trend odricanja pasoša BiH

0
401

U posljednja dva mjeseca s ispisnicom iz državljanstva BiH iz Ministarstva civilnih poslova BiH, izašlo je ukupno 589 sad već bivših državljana ove zemlje.

Kako je za Avaz potvrđeno u tom ministarstvu u decembru prošle godine državljanstva BiH odreklo se 340, a u januaru ove godine još 249, sad već bivših građana BiH. Ove brojke pokazuju da se samo za dva mjeseca državljanstva odreklo 589 građana i da se trend ispisa iz knjige državljana ove zemlje nezaustavljivo nastavlja.

Prvi u regionu

I, dok u državi sve ostalo stagnira i nazaduje, nažlost po masovnosti i dinamici odricanja građana iz državljanstva BiH je prva u regionu. Na primjer, dok se u Hrvatskoj na godišnjem nivou iz državljanstva ispiše tek nekoliko desetina ili stotinjak građana, u BiH je ta cifra odavno izražena u hiljadama.

Tako je u prošloj godini 4.688 Bosanaca i Hercegovaca uzelo pasoš neke druge zemlje,a od rata do danas iz knjige državljana ispisano ih je čak 84.999!

Najporaznija činjenica je da se u državnom budžetu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa kao prihod.

Prošle godine bilo je predviđeno da se od tih taksi u budžet slije 2,2 miliona, ali ta suma premašila je 3,5 miliona maraka.
Iznos takse

Kako saznaje Avaz i u ovogodišnjem budžetu predviđeno je da taj prihod bude veći od 2,5 miliona KM. Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se državljanstva BiH odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ.

U tom slučaju plaćaju 200 KM. No, odricanje od državljanstva BiH može biti i skuplje ako zahtjev neko podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

Najviše mladih

Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče mlađi su od 30 godina. Iako je u većini slučajeva riječ o osobama koje su rođene u inostranstvu, saznaje se da je sve više onih koji su nakon rata otišli iz BiH i odmah dok su stekli pravo na državljanstvo u nekoj od evropskih zemalja, odlučili su uzeti pasoš zemlje u kojoj danas žive. Najviše nekadašnjih državljana BiH postali su, barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi, … U međuvremenu, oni koji su se odlučili za danski pasoš, mogli su zadržati i onaj od BiH jer je Danska donijela zakon po kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.

(Avaz)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here