Poslanici NS RS smijenili potpredsjednika Senada Bratića

0
235

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske smijenili su, na Posebnoj sjednici, potpredsjednika te institucije Senada Bratića.

Za smjenu je glasalo 50 poslanika. U višečasovnoj raspravi, poslanici su nerijetko izlazili iz dnevnog reda. Dok je vlast smjenu Bratića zbog Deklaracije SDA smatrala opravdanim, opozcicija je mišljenja da je to politička igra, prenosi RTRS.

Potpredsjednik NS RS Senad Bratić je smijenjen, a razlozi su jasni tvrde inicijatori održavanja Posebne sjednice.

Smjenu su tražili zbog Deklaracije Stranke demokratske akcije, čiji je istaknuti funkcioner. Bratić je aktivno učestvovao u kreiranju akta koji negira Republiku Srpsku i ne može više biti potpredsjednik njene Skupštine. To je stav SNSD-a, DNS-a, socijalista, DEMOS-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske, Grupe nezavisnih poslanika i Mije Perkunića.

Bratić je nakon zakazivanja Posebne sjednice saopštio da podnosi neopozivu ostavku. Prenio i stav svoje stranke da će Koaliciji koju predvodi SNSD uzvratiti sličnim mjerama na svim nivoima vlasti, ne precizirajući kojim. Dodao je da smatra da je cijeli mandat, uključujući i ostavku, podredio prevazilaženju međunacionalnih tenzija.

“Ne želimo da ova inicijativa o mom opozivu, kao predstavniku Bošnjaka na poziciji potpredsjednika Narodne skupštine, pređe u nekakvo svesrpsko jedinstvo nasuprot Bošnjaka”, istakao je Bratić.

Pojedini opozicioni poslanici smatrali su da je besmisleno u parlamentu raspravljati o smjeni, nakon što je Bratić podnio ostavku.

Višečasovna rasprava je često izlazila iz okvira dnevnog reda, pa su se poslanici međusobno optuživali ko je veći patriota, a ko je izdajnik.

Premijer Radovan Višković je rekao da sve političke partije treba da budu jedinstvene da bi Srpska bila sačuvana. Podsjetio je na sinoć održan sastanaka lidera SNSD-a, PDP-a i SDS-a i otkrio da je SDS-u ponuđeno da napusti zajedničke institucije BiH, uz obećanje da SNSD neće ući u vlast.

” /Lideru SDS-a/ Mirku Šaroviću je sinoć ponuđeno da SDS izađe iz vlasti na nivou BiH, a da SNSD ne uđe u vlast. To nije prihvaćeno i zvanično je rečeno i kada bi htjeli da to uradimo ima jedan koji neće i bio bi problem”, naveo je Višković.

Zbog proceduralnih razloga nije izabran novi potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ta stranka predložiti kandidata za tu poziciju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here