Postoje ostrva koja su hiljadu puta radioaktivnija od Černobilja i Fukušime

0
273

Nakon eksplozije nuklearne elektrane u Černobilju 1986. godine, mnogi su tvrdili da je to područje postalo “najradioaktivnije mjesto na zemlji”, pogotovo se to odnosilo na krov elektrane gde bi boravak od dva minuta mogao da posjetiocu upola smanji očekivani životni vijek, piše “Biznis insajder”.

Ipak, s godinama se na tom području smanjio nivo radijacije te su sada napuštena školska dvorišta, zabavni park i učionice grada Černobilja otvoreni za posjetioce i postaju sve traženija avanturistička atrakcija.

“Vjerovatno ćete se više ozračiti prilikom leta do Černobilja, nego tamo”, rekla je nuklearna naučnica Kler Korkhil.

Ipak, postoji jedno mjesto na svijetu koje je mnogo radioaktivnije od svima znanog Černobilja. Prema najnovijoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Kolumbija, određena područja Maršalovih ostrva, gdje su nakon Drugog svjetskog rata Sjedinjene Države sprovele 67 nuklearnih ispitivanja, još uvijek pokazuju jako visoke nivoe zračenja.

Naučnici su otkrili “povišene nivoe” radioaktivnih elemenata u 38 uzoraka tla uzetih sa 11 različlitih ostrva. Najviša doza zračenja pronađena je na ostrvu Bikini, gdje je SAD sproveo najveći test za hidrogensku bombu, a kasnije potopio na desetine radioaktivnih brodova.

Tamo je otkriven i do 1.000 puta viši nivo plutonijuma, nego što je u Černobilju ili Fukušimi.

Uglavnom, naučnici su zaključili kako su četiri sjeverna ostrva: Runit, Enjebi, Bikini i Naen mnogo radioaktivniji od područja u blizini černobiljske elektrane. Iako su ta ostrva uglavnom nenaseljena, istraživači smatraju kako bi lokalno stanovništvo trebalo da bude upozoreno da ne provodi vrijeme na tim mjestima.

(telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here