Dva sira iz Srbije među najboljim u svijetu

0
380

Portal TasteAtlas napravio je listu 670 najboljih sireva na svijetu, a na toj mapi našla se i Srbija. Naime, Srbija ima dva svjetski poznata sira – miročki i pule.

Miročki sir dolazi sa planine Miroč i pravi se samo u oblasti Đerdapa, a smatra se najbližim rođakom čuvenom halumi sira. Proizvodi se od punomasnog kravljeg mlijeka, a ponekada se u njegovu teksturu dodaju kravlje i ovčje mlijeko.

Priprema miročkog sira je jednostavna jer pravi ukus dobija tek kada ga grilujete i potopite u slanu vodu. Ne može da se istopi.

Nekada se smatrao vrhunskim delikatesom dok nije počelo sve više ljudi da ga konzumira, pa samim tim eksperimentiše. Kada se griluje, njegova spoljašnost postaje krckava, a unutra je zbog nemogućnosti da se istopi i dalje mekan. Najbolje se slaže uz čeri-paradajz, med, bijelo vino i salatu.

S druge strane, sir Pule koji dolazi iz Nacionalnog parka Zasavice smatra se jednim od najskupljih svjetskih sireva i pravi se od magarećeg mlijeka zbog čega je jako unikatan i rijedak. Potrebno je čak 25 litara mlijeka da bi se dobio 1 kilogram, a magarica može da proizvede dnevno samo 200ml mlijeka po jednoj muži.

Zato ih muzu tri puta dnevno. Ovaj sir ima samo 1 odsto mliječne masti, ali i antialergijska svojstva. Kilogram ovakvog sira obično košta 1.000 evra, ali Pule dostiže cijenu između 3 i 5 hiljada evra.

(Telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here