Potpisana povelja o bratimljenju Prnjavora i Sremskih Karlovaca

0
259

Grad Prnjavor i opština Sremski Karlovci iz Srbije potpisali su danas sporazum i Povelju o bratimljenju s ciljem stvaranja trajnih prijateljskih veza, razmjene pozitivne prakse između lokalnih zajednica i uspostavljanja saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, privrede i sporta.

Povelju su na svečanoj ceremoniji potpisali gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković.

Petković je u izjavi novinarima rekao da mu je velika čast što je danas stavio potpis na jedan ovako značajan dokument o međusobnoj saradnji.

On je podjetio da su prvi kontakti sa Prnjavorom ostvareni u decembru prošle godine na inicijativu privrednika iz Novog Sada Zorana Marinkovića koji je porijeklom iz Prnjavora.

“U januaru smo u uzvratnoj poseti Prnjavoru konkretizovali oblasti u kojima imamo zajednički interes, kao što su privreda, obrazovanje, turizam i verski turizam, sport. Očekujem da će ova saradnja u narednim godinama stalno ići uzlaznom putanjom”, kaže Petković.

Petković je izrazio posebno zadovoljstvo što su sporazum o saradnji i Povelju o bratimljenju potpisali sa gradom iz bratske Republike Srpske.

“Ovo je isti narod, mi smo braća. Razdvaja nas rijeka Drina, ali nas druge stvari spajaju”, rekao je on.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš izrazio je zadovoljstvo što je ovo prvi vid ovakve saradnje sa nekim od gradova iz Srbije.

“Ova odluka je u Skupštini dobila podršku svih odbornika i donesena je jednoglasno što dovoljno govori o želji i potrebi da Grad Prnjavor uspostavi saradnju sa Sremskim Karlovcima. Uvjeren sam da će i naši građani ostvariti važne prijateljske i privredne kontakte” , rekao je Tomaš.

Tomaš je podsjetio da je Prnjavor od 1974. godine u pobratimskim vezama sa poljskim Boleslavjecom, od 2011. godine sa ukrajinskim Židačevim, od 2014. sa češkim gradom Boskovice.

Potpisivanju Povelje između Prnjavora i Sremskih Karlovaca prisustvovale su delegacije obje lokalne zajednice, rukovodstvo i odbornici u gradskoj Skupštini, ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, vršioci dužnosti načelnika odjeljenja u gradskoj upravi, direktori javnih i preduzeća čiji je osnivač Grad Prnjavor i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Grad Prnjavor danas obilježava i krsnu slavu Preobraženje Gospodnje.

Vjerski obredi služeni su u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i u Spomen-hramu na Vučijaku.

Predsjednik gradske Skupštine Željko Simić rekao je novinarima da je povodom slave grada danas odana počast za svih 626 poginulih boraca u proteklom Odbrambeno–otadžbinskom ratu.

“Na Vučijaku, ovom svetom mjestu, danas smo se poklonili sjenama naših junaka koji su svoje živote položili za spas srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske. Zahvaljujući njima, ali i svim borcima širom Republike Srpske danas imamo slobodu, Republiku Srpsku, priliku da obilježavamo naše praznike, da gradimo i razvijamo naše gradove”, istakao je Simić.

On je svim sugrađanima čestitao krsnu slavu i poželio im mnogo zdravlja, sreće i ličnog i porodičnog uspjeha.

“Želja nam je da svi, kao i do sada, zajednički radimo i gradimo naš Prnjavor”, rekao je Simić.

PODIJELI