Potrebna hitna izmjena Izbornog zakona

0
395
Predsjedništvo HDZ BiH istaklo je danas na sjednici da je potreba hitna izmjena Izbornog zakona BiH da bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu, te negiranje legitimne političke volje hrvatskog naroda u BiH.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da će ova stranka nastaviti da vodi konzistentnu politiku uvažavajući ambijent i okolnosti u BiH, te će dati puni doprinos stabilizaciji privredno-političkih prilika u BiH, kao i približavanju BiH evroatlantskim integracijama.

Predsjedništvo HDZ je razmatralo i  akteulnu političku situaciju u BiH, kao i funkcionisanje i uspostavljanje vlasti nakon opštih izbora u BiH.

U saopštenju se dodaje da je na sjednici ponovljeno da se bez HDZ-a BiH i koalicionih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora, neće moći formirati vlast na bilo kojom nivou u BiH, budući da se na proteklim izborima dobio puni legitimitet hrvatskog naroda.

Govoreći o saradnji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, predsjednik stranke Dragan Čović informisao je Predsjedništvo HDZ-a BiH o vođenim razgovorima sa svim političkim strankama u BiH koje imaju izborni legitimitet i djeluju kroz Hrvatski narodni sabor, a na kojima se razgovaralo o budućoj saradnji u HNS-u i primjeni izbornih rezultata.

Nakon razmatranja stanja o položaju Hrvata u Republici Srpskoj i županijama FBiH, gdje je hrvatski narod malobrojniji, zaključeno je da će se na jednoj od idućih sjednica posebno analizirati i razmatrati položaj hrvatskog naroda na tim područjima.

PODIJELI