Haradinaj: Takse ostaju

0
398
Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da stopostotne carinske takse na robu iz centralne Srbije i BiH ostaju na snazi sve dok Priština ne dobije međunarodne garancije da će Beograd priznati jednostrano proglašenu nezavisnost.

“Iako imamo sugestije i preporuke da ukinemo carinske tope, one će ostati na snazi sve dok ne dobijemo međunarodne garancije da će Srbija priznati Kosovo”, objavio je Haradinaj na društvenoj mreži Fejsbuk nakon što je Vašington upozorio Prištinu da odmah ukine takse ili će joj biti uvedene američke sankcije.

On je istakao da je duboko uvjeren u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji uključuje i priznanje.

Savjet za nacionalnu bezbjednost SAD i Stejt department usvojili su dokument u osam tačaka u kojem se od vlade u Prištini zahtijeva da odmah ukine nametnute stopostotno takse na proizvode iz centralne Srbije ili će biti suočena sa američkim sankcijama.

“Tražimo da takse odmah budu suspendovane”, navodi se u dokumentu i napominje da će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbjednosnim snagama, prenijeli su kosovski mediji na albanskom jeziku.

PODIJELI