Potrebna jasna i objektivna slika o dešavanjima u Srebrenici

0
212

U Banjaluci je u toku dvodnevna Međunarodna naučna konferencija o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja okuplja eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH, a održava se s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Otvaranju skupa, koji se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na skupu su i predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata i organizacija proisteklih iz Odbrambeno- otadžbinskog rada.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je potrebno da se događaji u Srebrenici, ali i njenoj široj okolini, od 1992. do 1995, posmatraju u cjelini, jer je samo na taj način moguće stvoriti kontekstualno jasnu i objektivnu sliku o ratnim dešavanjima na tom prostoru iz jula 1995. godine.

– Važno je da svakoj temi pristupimo i slobodno i ozbiljno, a posebno onim temama koje su proizvele mnoge procese ili dugotrajne posljedice – rekla je Cvijanovićeva obraćajući se na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije – koja se danas i sutra održava u Banjaluci, a okupila je eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije” daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

– Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumijeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese – rekao je Dodik.

U vezi sa konferencijom planirano je štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, rekao je ranije da će tokom skupa posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.

Organizatori skupa su Organizacija straješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku. rtrs

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here