Potukli se migranti, sjevali i noževi

0
251

U kampu Lipa, nadomak Bihaća, jučer je u poslijepodnevnim satima izbila velika tuča među migrantima koji su tu smješteni, te je povrijeđeno više lica, potvrđeno je iz policije USK.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, poziv za intervenciju dobili su oko 17.30 sati od radnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koji su javili da je u toku fizički obračun između dvije grupe migranata.

Šiljdedić kaže za “Nezavisne” kako su pripadnici policije, dolaskom na lice mjesta potvrdili navode iz prijave, a u pomenutom sukobu četiri migranta iz Afganistana napala su dvojicu Alžiraca, 22-godišnjaka i 21-godišnjaka, koji su se branili oštrim predmetima. Tom prilikom uspjeli su napadačima zadati lakše povrede u vidu posjekotina, ali su na kraju savladali i pretučeni.

“Svi povrijeđeni zbrinuti su u Domu zdravlja u Bihaću, tamo im je pružena medicinska pomoč, a povrede su okarakterisane kao lakše”, kazao je Šiljdedić.

U sukobu je lakše povrijeđen i radnik IOM-a koj je pokušao posredovati u sukobu, a tokom policijske istrage ustanovljeno je kako je sukob izbio zbog ukradenog mobinog telefona.

Inače, ovo nije prvi sukob ovakve vrste u prihvatnom centru Lipa, gdje konstantno boravi oko hiljadu migranata, iako migranti svakodnevno odlaze u gejm, odnosno pokušavaju da preko granice uđu na hrvatski teritorij.

Obzirom da je kamp poluotvorenog tipa, migrante koji uspiju u svome naumu zamjenjuju novi koji pristižu.

Šiljdedić ističe kako su tokom ove godine migranti bili glavni vinovnici u ukupno 726 incidentih situacija, te da su počinili ukupno 48 krivičnih djela, kao i veliki broj narušavanja javnog reda i mira.

U pomenuta krivična djela spadaju ubistva, pokušaji ubistava, silovanja i druga.

/Nezavisne/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here