“SPRIJEČITI ŠIRENJE ZARAZE” Dr Kon o koroni u školama, sistemu nadzora i samoizolaciji

0
204

U pet srednjih škola u Beogradu prijavljena je pojava korona virusa, a kupno su zahvaćene 24 škole.

Rekli bi da je to veliki broj, ali bitno je da se razumije da su to pojedinačni slučajevi koji su odmah zatvoreni, djeca su izolovana i spriječen je dalji prenos virusa rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

On je u jutarnjem programu RTS istakao da sistem nadzora za povratnike iz rizičnih područja dobro funkcioniše.

– Sistem je nešto što se prvi put primjenjuje i pokazalo se da fukncioniše što je najvažnije. Dnevno imamo oko četiri, pet hiljada prijava. U ovom trenutku je oko 30.000 prijavjeno do sada. Na 700 onih koji prođu granicu jedan jeste sumnjiv i treba da se testira, ali to nije mali broj. Kada imamo 1 na 1000 to smatramo vanrednom epidemiološkom situacijom. Nadzor nam služi da spriječimo dalje prenošenje – rekao je epidemiolog dr Kon.

Sumnjivih 36 slučajeva ima simptome povišene temperature, tegobe kašlja, a neki su imali i gubitak čula. Njihovo stanje biće praćeno i u narednom period, prenosi Blic.

Doktro Kon je rekao i da svi oni koji su bili u rizičnom kontaktu idu u samoizolaciju.

– I sada kada otkrivamo pozitivne slučajeve svi koji su bili u kontaktu idu u samoizolaciju. Osim ukoliko su nosili maske i bili zaštićeni. Neće se pooštravati mjere, trebalo bi po mom mišljenju pooštriti kontrolu sprovođenja mjera. Bitno je da produžimo ovako, da nam oktobar bude ovako prihvatljiv da bi se izvakcinisali protiv gripa – naglasio je dr Kon.

Vakcinacija protiv gripa treba da počne 1. oktobra, kapaciteti su duplirani, a biće i dodatnih rezervi.

– Broj ljudi koji bi trebalo da budu vakcinisani je blizu dva miliona. Nabavljeno je 347 hiljada, „Torlak“ ima da isporuči najprije 150 hiljada, pa još 100, te ćemo ukupno imati oko 700 hiljada vakcina što je duplo više nego što se može očekivati – rekao je epidemiolog.

On je rekao da je za useljenje studenata u domove sve spremno.

– Oni se useljavaju sada i krajem oktobra, to je jako oštar sistem filtriranja napravljen je tako da ne mogu da uđu u dom prije pregleda i odluke da li treba da se testiraju ili ne, posebno oni koji dolaze iz rizičnih područja. Obezbjeđeno je i gdje će biti smješteni ukoliko su inficirani – objasnio je dr Kon.

Prokomentarisao je i situaciju u regionu i rekao da se „njima dešava ono što i nama u julu“.

– Oni su imali duže održavanje mjera, kada se to popustilo povećan je broj. Očigledno je potrebno vrijeme da virus dobije zamah da se ispoljava brojkama. Sve zavisi isključivo od našeg ponašanja. Import ne možemo da spriječimo ali možemo da napravimo sistem da se spriječi dalje širenje, kao što smo napravili – zaključio je dr Kon.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here