POTVRĐENO JOŠ 29 NOVOOBOLJELIH OD VIRUSA KORONA

0
397

U Republici Srpskoj potvrđeno je 29 novih slučajeva virusa korona u protekla 24 časa među 353 testirana uzorka, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Riječ je o 16 muškaraca i 13 žena. Većina uzoraka se odnosi na lica koja su već bila u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske.

Među oboljelima je 13 lica iz Banjaluke, pet iz Trebinja, po dva iz Mrkonjić Grada i Laktaša i po jedno iz Kneževa, Kotor Varoša, Prijedora, Kozarske Dubice, Teslića, Čelinca i Nevesinja.

Većina su osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama.

“Najčešće se radi o porodičnom kontaktu ili kontaktu sa licem koje je pozitivno”, rekao je Šeranić.

Među zaraženima su i dva zdravstvena radnika iz privatnih zdravstvenih ustanova u Banjaluci.

“Nastavili smo nadzor nad zdravstvenim radnicima i testirana su lica iz bolnica i domova zdravlja širom Srpske, ali i pripadnici Civilne zaštite i osobe iz lokalnih karantina”, naglasio je Šeranić.

Od virusa korona u Srpskoj je do sada oboljelo 421 ljudi, a 154 je oporavljenih.

“U Banjaluci imamo 105 oporavljenih. Do sada su oporavljena i dva pacijenta koja su bila na respiratoru”, naveo je Šeranić.

Govoreći o hospitalizovanim licima, Šeranić je istakao da se u UKC-u nalazi 96 pacijenata, od kojih je 47 sa težom kliničkom slikom, pet na respiratoru i sedam u intenzivnoj njezi, dok je na staroj lokaciji Pulmologije zbrinuto 38 pacijenata sa lakšom i srednjom kliničkom slikom.

U bolnici u Istočnom Sarajevu na liječenju su četiri pacijenta, u Doboju tri, Bijeljini dva, a u Trebinju jedan.

“Tri pacijenta koji su prebačeni iz Centra za srce u Tuzli otpušteni su iz bolnice u Zvorniku, jer su dva uzastopna testa bila negativna. Četvrto lice je na lični zahtjev premješteno u Srbiju na dalje liječenje”, kaže Šeranić.

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 6.069 lica, a iz nadzora je izašlo njih 16.717.

Šeranić je rekao da će se u borbi sa virusom korona i dalje držati dosadašnje procedure, iako se bliže vjerski i republički praznici.

“To znači da će svi putnici iz inostranstva provesti minimalno 24 časa u karantinima pri graničnim prelazima, a potom biti upućeni u lokalne karantine”, istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, lijepo vrijeme ne smije da bude izgovor za relaksiranje mjera.

“Sve je do pojedinaca i ako se svi budemo ponašali oprezno i odgovorno tada ćemo moći razmišljati o tome. Dok su ovakve restriktivne mjere na snazi nije za očekivati brži rast broja zaraženih. I mi ćemo, kao i druge zemlje u okruženju, produžiti za još 14 dana sprovođenje mjera”, naglasio je Šeranić.

On je pojasnio da se, kada budu posezali za relaksiranijim mjerama, one mogu odnositi na trgovinske objekte ili neki dio javnog života, ali lične mjere koje podrazumijevaju nošenje maski i ponašanje u zajednici ostaće na snazi i tokom ljeta.

“Svaka epidemija ima epidemijski rep i moguće je da poslije imamo skok koji nije neuobičajen u postepidemijskom periodu. Zbog toga se sve moramo dobro iskontrolisati da to ne bi preraslo u eksponencijalni rast”, kaže Šeranić.

Govoreći o jučerašnjem okupljanju većeg broja vjernika ispred jedne pravoslavne crkve u Banjaluci i opasnosti koju takva okupljanja nose, Šeranić je rekao da ne želi da komentariše duhovne običaje, ali da je sa epidemiološkog stanovišta zahtjev da se svi ponašaju u skladu sa donesenim mjerama.

“Razgovarao sam sa crkvenim vjerodostojnicima i njihove preporuke su da Vaskrs i slave koji dolaze budu obilježeni u uskom porodičnom krugu. Očekujem da ćemo sa crkvenim vjerodostojnicima omogućiti da ljudima, koji žele da dođu u crkvu, to učine na odgovarajući epidemiološki način”, poručio je Šeranić.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here