Povećajte BEZBJEDNOST SMARTFONA uz pet korisnih trikova

0
256

Kada je u pitanju bezbjednost nikada ne treba biti zadovoljan, jer ni loši momci ne sjede skrštenih ruku.

Donosimo 5 korisnih trikova kojim ćete povećati bezbjednost vašeg omiljenog smartfona.

Uvijek zaključajte smartfon

Prvi korak prema sigurnijem mobilnom uređaju uvijek je neka vrsta zaštite zaključavanjem ekrana. Što god koristili, otključavanje otiskom prsta, licem ili lozinkom, riječ je o vrlo efikasnoj prvoj liniji obrane.

Ako želite biti dodatno sigurni, uvijek možete produžiti lozinku odlaskom u bezbjednosne postavke samog uređaja. Bezbjednosne karakteristike se na iOS-u i Androidu nalaze unutar aplikacije za postavke.

Koristite aplikacije za zaštitu poziva

Aplikacije poput Burnera i Fajervola štite vaš uređaj od hakera, telefonskog marketinga i drugih nepoželjnih pozivalaca. Burner, naprmjer, štiti privatni broj telefona stvaranjem novih brojeva koji se koriste sve dok ih ne odlučite “spaliti”. Fajervol za iOS korisnicima omogućava da neželjene pozive direktno preusmjeravaju na glasovnu poštu.

Koristite provjeru u dva koraka

Još jedna vrlo korisna mjera za zaštitu vašeg uređaja je provjera u dva koraka, koja se aktivira svaki put kada se neko prijalvjuje na vaš profil. Na taj način osoba koja se domogla vaše lozinke ne može pristupiti vašem onlajn profilu bez upisivanja specijalne šifre koja stiže putem besplatnog SMS-a ili neke slične metode nevezane uz direktno korištenje računa.

Redovno nadograđujte softver vašeg uređaja i vaših aplikacija

Proizvođači aplikacija, kao i proizvođači operativnih sistema kontinuirano razvijaju svoje aplikacije kako bi ih učinili boljim, efikasnijim i sigurnijim. Ako neko pronađe propust u jednoj od popularnih aplikacija, razvojni tim će ih zakrpati i time korisnicima pružiti dodatni nivo bezbjednosti. Upravo zbog toga na svakom smartfonu je vrlo važno imati ažurirani softver i operativni sistem.

Ako zbog nekog razloga uporno ostajete na određenoj verziji softvera, nadajte se da u međuvremenu nijedan haker nije iskoristio neki bezbjednosni propust zato jer ćete sve do trena kada odlučite nadograditi aplikaciju vjerojatno biti među potencijalnim žrtvama hakerskih napada, krađe identiteta ili nečeg još goreg.

Ne koristite vaj-faj ili Blutut? Isključite ih!

Hakovanje Blutut kanala uobičajen je oblik hakerskog napada koji vas može koštati privatnih informacija.

Hakeri pomoću Blututa stvaraju uređaj koji izgleda bezazleno, ali služi za spajanje njihovih kompjutera na vaš smartfon i krađu kojekakvih povjerljivih podataka. Isto vrijedi i za besplatni vaj-faj, koji zaprav može biti zamaskirani hakerski kompjuter koji samo čeka da se na njega spoji nezaštićeni Android ili ajfon.

Iako se ne radi o pravilu uklesanom u kamenu, dobra je ideja isključiti vaj-faj na vašem uređaju ako se u blizini nalazi hrpa “besplatnih mreža”, te ako više ne planirate da surfate, piše Creative Commons.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here