POVREMENO MOGUĆI JAKI UDARI VJETRA

0
176

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, a povremeno su mogući i jaki udari vjetra.

Vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske savjetuju opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na magistralnom putu od Klašnica do Prijedorske petlje izvode se radovi od 7.00 do 16.00 časova, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, te iz AMS vozače mole da voze opreznije.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja svaki dan osim nedjelje u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.

Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na putne pravce Kola-Stričići-Čađavica – Mrkonjić Grad i Crna Rijeka – Jajce – Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave saobraćaj se odvija jednom trakom uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i dionice magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Priboj-Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj se zbog oštećenja mosta odvija naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina – Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/ – Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Bratunac tri – Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 toma i autobuse klase “M3” zbog radova na sanaciji klizišta.

Ova zabrana ne odnosi se na autobuse “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Počela je preventivna aktivnost “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja će se do kraja februara sprovoditi širom Republike Srpske s ciljem da se ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, te da je neophodno nositi fluroscentni prsluk ili neki drugi svjetloodbojnih predmeta.

Cilj kampanje jeste da se vozačima ukaže i koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti, te da vozači prilikom napuštanja vozila na javnom putu koriste svjetloodbojni prsluk.

Ovu akciju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Republike Srpske sa 49 auto-moto društava i jedinice lokalne samouprave.

Na području FBiH jaki udari vjetra mogući su na pravcima Bihać – Velika Kladuša, Bihać – Bosanski Petrovac – Drvar i Tarčin-Sarajevo, kao i na putevima koji od Livna vode prema Glamoču, Kupresu i Bosanskom Grahovu.

Zbog deminerskih radova od 7.30 do 16.00 na dionici Bosanski Petrovac – Ključ, na prevoju Lanište, dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 7.00 do 16.00 najavljene su povremene polučasovne obustave saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Poslije 16.00 časova na ovoj dionici saobraća se naizmjenično jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel “Vranduk”, od 5.00 do 21.00 čas saobraćaj se odvija dvosmjerno.

Od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5. časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 20 do 30 minuta.

Zbog izgradnje novog graničnog prelaza od sutra će biti obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Za vrijeme ove obustave saobraćaj će biti preusmjeren na druge granične prelaze.

Zbog bezbjednosnih razloga i dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here