Pravoslavci proslavljaju Svetog mučenika Platona

0
276
Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju vjeru u Hrista, nego je javno propovjedao.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obelježavaju Svetog mučenika Platona. Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju vjeru u Hrista, nego je javno propovjedao, zbog čega su ga izlagali najstrašnijim mukamaZbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gdje je izložen mučenju. Kada ga je načelnik počeo savjetovati, da izbjegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je odgovorio da postoje dvije smrti, jedna malovremena, a druga beskonačna.

Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama. Stavljao mu je vrelu gvozdenu đulad na obnaženo tijelo, potom mu je od kože pravio kaiše.

Na sve te muke, Platon je odgovarao – Muči me još ljuće, da se vidi jasno tvoja beščovečnost i moje trpljenje.

Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio – Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.

Potom su ga bacili u tamnicu, gdje je proveo osamnaest dana bez hrane i vode.

Kada su se uvjerili da Platon može živeti gladujući tako dugo, on im reče – Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita.

Poslije toga Agripin, videvši da Platona ne može odvratiti od Hrista, osudio ga je na posječenje mačem.

Posječen je oko 266. godine i primio je vijenac vječne slave.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here