PRED NAMA TROPSKA NOĆ? Prognoza najavljuje neuobičajeno visoke jutarnje temperature za maj u BiH

0
703
Usljed sve izraženijeg dotoka toplijeg vazduha sa jugozapada, jakih, mjestimično vrlo jakih udara vjetra južnog smjera koji se prognoziraju za večeras i tokom noći na četvrtak u većem dijelu Bosne te povećane oblačnosti na horizontu, stvoreni su uslovi za sporije ohlađivanje podloge.– Zbog toga se ne isključuje mjestimična mogućnost pojave tzv. tropske noći, naročito na širem području Tuzlanskog kantona, dijela sjevera Bosne i juga Hercegovine, što bi za područje Bosne bilo jedna od ranijih pojava takvog tipa noći – rekao meteorolog Nedim Sladić.

Vrlo vjerovatno je, dodaje on, da ćemo zbog južnog vjetra imati i neuobičajeno visoke jutarnje temperature vazduha za maj mjesec, koje će se u mnogim krajevima sutra ujutro kretati od 17 do čak 24 ili 25 stepeni.

– Pojedini visokorezolucijski modeli podižu te vrijednosti na području Semberije i na više vrijednosti od 25 stepeni za sutrašnji termin u sedam sati.Budući da nekad model ne može precizirati neke stvari, tada se ravnate po nekim prijašnjim događajima. U ovom slučaju jugo gdje bude izraženije bi moglo imati sve karakteristike fena, a samim tim ta područja biće izrazito topla. Po visini vlada topliji vazduh, a današnji vrlo topao pa i vruć dan biće podloga da se prizemlje dobro zagrije – objašnjava Sladić.

Prema njegovim riječima, kada se govori o saharskom pijesku kojeg najavljuju unazad tri dana, on nam se ponovo vraća zahvaljujući vrlo izraženim jugozapadnim visinskim strujanjem koje pristiže na prednjoj strani ciklonske aktivnosti koja se nalazi nad područjem Pirinejskog poluostrva.

– Upravo taj sistem usisava pijesak i šalje ga u usmjerenom kanalu snažnim vjetrovima na oko 5,5 kilometara visine u više slojeve troposfere. Samim tim za posljedicu već prema kraju radne sedmice primijetit ćemo zamućeno nebo koje će potrajati izgledno sve do ponedjeljka, tako da limeni ljubimci i prozori pričekaju još malo na pranje – objašnjava Sladić, piše Buka.

PODIJELI