Predstavnici njemačke firme predstavili planirane aktivnosti za proizvodnju krastavaca

0
111

Rukovodilac ove firme u BiH Boško Čoprka kaže da je cilj sastanka bio proširenje kooperantske proizvodnje.

“Imamo saradnju sa našim kooperantima u 15 opština. Prošle godine smo imali manji broj kooperanata u Prnjavoru, a sada nam je želja da broj saradnika značajno povećamo”, kaže Čoprka.

On je napomenuo da ova njemačka firma kooperantima obezbjeđuje sadnice, đubrivo, potrebne pesticide, sisteme za navodnjavanje i ostali materijal potreban za proizvodnju.

“Trenutno na tržištu imamo najbolju tehnologiju i prinose po dunumu. Prošle godine smo imali prosjek oko 7,5 tona po dunumu, što je pokazatelj poljoprivrednicima da se proizvodnjom krastavaca može solidno zaraditi”, rekao je Čoprka.

On kaže da se kooperantima nudi sedmična isplata za krastavce, uz mogućnost plaćanja repromaterijala kroz otkup krastavaca.

“Kada je riječ o broju ljudi koji bi mogli ovo raditi Prnjavor možemo porediti sa Kozarskom Dubicom, Novim Gradom ili Prijedorom u kojima imamo 60 do 80 kooperanata sa pojedinačnom proizvodnjom na površini od oko četiri do pet hektara”, izjavio je Čoprka.

Današnjem sastanku prisustvovao je, između ostalih, i Duško Milić iz Grabik Ilove koji se bavi plasteničkom proizvodnjom povrća.

“Uglavnom proizvodim paradajz, papriku, lubenice, a krastavce sam do sada proizvodio u manjim količinama. Danas mi je bila namjera da saznam nešto novo i informišem se da li ima računa značajnije se baviti kornišonima”, rekao je Milić.

Srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here