Prnjavor – SPKD “Prosvjeta” ZA VIKEND MANIFESTACIJA “PRNjAVOR U KOLU”

0
216

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” iz Prnjavora organizuje za vikend manifestaciju “Prnjavor u kolu” s ciljem očuvanja narodnog kola kao kulturne baštine srpskog naroda.

Predsjednik “Prosvjete” Borka Pavlović kaže da je ideja o ovom javnom času folklora za sve zainteresovane stanovnike Prnjavora potekla od umjetničkog rukovodioca Branka Milišića, a prihvaćena od svih aktivnih članova društva.

“Prema našem statutu imamo obavezu da čuvamo svoju kulturnu baštinu odakle se rodila ideja da pozovemo ljude da nauče da igraju naša najrasprostranjenija kola, a oni koji dođu mogu da kažu koju igru žele da nauče i to ćemo im omogućiti. Sugrađanima nije potrebna nošnja nego samo dobro raspoloženje i volja da nauče igrati” , kaže Pavlovićeva.
Kod učenja novih ili ispravljanja već možda pogrešno naučenih koraka Prnjavorčanima će na raspolaganju biti umjetnički rukovodioci svih “Prosvjetinih” sekcija.

Manifestacija će se održati u velikoj sali Doma kulture u subotu, 22. februara od 16.00 do 18.00 časova i u nedjelju, 23. februara od 15.00 do 17.00 časova.
U okviru ove manifestacije u subotu i nedjelju od 17 .00 do 20.30 časova u prostorijama “Mala Evropa” biće upriličena i radionica tradicionalnog veza.
“Radiće se tradicionalni vez – pokrstica, zmijanjski vez, vez koji se radi na nošnji. Ovu radionicu će predvoditi žene koje za nas rade nošnje” , pojasnila je Pavlovićeva.
Manifestacija “Prnjavor u kolu” održaće se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here