Prelijepa i duboko uznemirujuća fotografija s Grenlanda pokazuje kuda ide ovaj svijet

0
590

Svet već sad izgleda mnogo drugačije nego što mislimo, a fotografija nastala na Grenlandu nagoveštava da je sve već krenulo u potpuno pogrešnom, zastrašujućem pravcu

 

Meteorolog Stefen Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebalo da skupiti meteorološke instrumente koje su postavile njegove kolege, kada je naišao na ozbiljan problem, piše CNN.

Naime, nije mogao ni da vidi aparaturu jer je umesto ledenog belog prekrivača naišao na ogromnu količinu blistave svetloplave vode – otopljenog leda Grenlanda.

Snimio je taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanke stoje u vodi, brzo je postala viralna, kao nastavak priče o posledicama globalnog zagrevanja uz strašne slike izgladnelih polarnih medveda, nasukanih morževa i popucale zemlje ispod osušenih jezera.

 

Olsen je na Twitteru upozorio da se autentične zajednice na Grenlandu “oslanjaju na zaleđeno more za prevoz, lov i ribolov”. Smatra da će njih prve pogoditi posledice otapanja ledenog pokrivača, a da razmere katastrofe neće biti ograničene samo na Grenland ili Severnu Ameriku.

 

Olsen je ovu alarmantnu fotografiju snimio 13. juna oko podneva po lokalnom vremenu. Napisao je na Twitteru da su se psi u tom trenutku nalazili na 1,2 metra debelom morskom ledu koji su preplavile otopljene površinske vode.

Letna sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta, s tim da najviše ledenog pokrivača privremeno nestane u julu, kada je najtoplije. Ipak, ove godine Grenland je već početkom juna izgubio oko 40 odsto svoje ledene površine.

Naučnici već mesecima upozoravaju da bi ove godine moglo doći do rekordnog otapanja leda na najvećem ostrvu na svetu i kako se čini – bili su u pravu. Ta tendencija će nastaviti u narednom periodu, jer što se više leda otopi u rano leto, još više ga nestane u narednim nedeljama.

Ova lančana reakcija događa se jer beli sneg i led reflektuju sunčeve zrake u svemir, smanjujući time količinu apsorbovane topline i održavajući led hladnim. Što je manje leda, to se manje toplote reflektuje i ledeni pokrivač se sve više topi.

Sve to može uticati na pojavu jedne od najvećih opasnosti globalnog zagrevanja – značajnog porasta nivoa mora. Ako do toga dođe, milioni ljudi koji žive u obalnim područjima moraće da napuste svoje domove.

Prema nedavnoj studiji, zbog otapanja leda na Grenlandu, od 1972. godine do danas, globalni nivo mora povisio se za 13,7 milimetara.

Izvor: Index

PODIJELI