Premijera filma i online panel diskusija -Zemlja za nas

0
482
Danas smo razgovarali sa Bojanom Trninić -Helsinški parlament građana Banja Luka o 

filmu „Zemlja za nas“ koji su zajedno realizovali USAID, BHRI, IOM i Helsinški parlament građana Banjaluka.

Ideja za film?

Na ideju da snimimo ovakav film smo došli jer godinama kroz svoj rad susrećemo strance koji žive ovdje, koji su aktivni, koji rade  za dobrobit svojih zajednica i pitali smo se kako oni ustvari vide Bosnu i Hercegovinu i zašto ostaju ovdje kada mogu otići u neke, možda, bolje i uređenje zemlje. Šta to oni vide, a što nama promiče? Takođe, željeli smo čuti od pripadnika nacinalnih manjina koliko osjećaju ovu zemlju kao svoju, kako se osjećaju i na koji način je njihova kultura doprinijela šarolikosti BiH.

Film je zamišljen kao prikaz svakodnevice stranaca i pripadnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, na način da oni progovore o svom životu, ali i suživotu u toj zemlji i pitali smo ih npr. da li su se integrisali, koliko vremena im je bilo potrebno za to, šta im se naročito (ne)dopada u ovoj zemlji, kako vide svoj život ovdje u budućnosti, da li su i zbog čega prigrlili neke ovdašnje običaje, plaše li se promaje, da li više vole sarmu, pitu ili ćevape, kako bi u tri riječi opisali Bosnace i Hercegovce i slično.

Ono što ćemo vidjeti kroz njihove odgovore je da svi sagovornici obožavaju našu hranu, posebno pite, da stranci poštuju i ljude i zemlju u koju su došli i u kojoj žive, da se pripadnici nacinalnih manjina ne osjećaju izolovano već prihvaćeno i da je promaja neprijatelj broj 1 u BiH. 😊

Cilj filma:

 da javnosti približi život i ovih (grupa) ljudi koji su neraskidiv dio ove zemlje, njene kulture i tradicije, svako na svoj način.

Sniman je u periodu od marta do juna 2020. širom Bosne i Hercegovine, na više lokacija – Jajce, Mostar, Trebinje, Sarajevo, Brčko, Banja Luka, Prnjavor… a razgovori su vođeni sa 6 stranaca/kinja, koji već godinama žive ovdje, i 5 pripadnika/ca nacionalnih manjina, čiji su preci uglavnom krajem 19. vijeka doselili u ovu zemlju.

Film obiluje kadrovima zabilježenim ne samo u pomenutim gradovima, gdje sagovornici žive, već i onima koji su snimljeni na nekim od prepoznatljivih lokacija u Bosni Hercegovini, čime su dodatno predstavljeni turistički potencijali i prirodne ljepote zemlje.

Kako smo došli do aktera u filmu?

Na samom početku projekta smo uradili online istraživanje i iznenadili se brojem priča o stranacima koji se pojavljuju, na ovaj ili onaj način, u javnom prostoru kroz tekstove, priloge, priče… Takođe smo kontaktirali naše prijatelje, poznanike i saradnike i većina njih je poznavala nekoga ko zna nekoga ko zna nekog stranca u BiH. Tako smo došli do velikog broja stranaca koji žive u BiH, a koji imaju zanimljive životne priče, razmišljanja, kao i motive dolaska i ostanka u BIH. Na sličan način smo došli i do istaknutih pripadnika/ca nacionalnih manjina.

Na kraju je bilo teško odlučiti koga da izaberemo za film jer smo zbog koncepta filma i trajanja bili ograničeni na određeni broj sagovornika/ca.

Ipak, mislim da smo uspjeli izabrati one najzanimljivije sagovornike/ce jer je film jako zanimljiv, na momente humorističan, emotivan,… i pokazuje koliko su svi oni vezani za BiH, koliko smo mi, domaći ovdje, uticali svjesno ili ne na njihove poglede na život, koliko im je nekada teško živjeti u ovako (ne)uređenoj zemlji, ali i koliko smo im dali ono nešto što nema u drugim državama.

Ko su akteri/ke filma?

U filmu se možete upoznati sa:

  1. Yamenom, mladim Sirijcem koji je završio elektrotehnički fakultet u Siriji, a u Banjaluci psihologiju i kojeg je Ministarsvo vanjskih poslova BiH proglasilo osobom od naročitog znalčaja i dodijelilo mu državljanstvo BiH,
  2. Švicarskom sveštenicom Helenom, koja je začetnica premakulture u BiH,
  3. Dajanom, jedinom ženom dimnjačarkom u BiH,
  4. Nestorom, Špancem iz Madrida koji je život posvetio očuvanju prirode i ljepota BiH,
  5. Sarom, jednom od malobrojnih pripadnica jevrejske zajednice u Mostaru
  6. Loren i Barteka koji su otvorili prvi hostel u Trebinju

Premijera filma:

Tokom zadnjih mjesec dana na društvenim mrežama imali smo najavu filma kroz kratke video klipove čiji su sadržaj bili neki od zanimljivih odgovora naših sagovornika.

Premijera filma i online panel diskusija, na kojoj će učestvovati i neki od intervjuisanih u filmu, planirana je za ponedjeljak, 27. jul, s početkom u 12 sati putem Zoom platforme, nakon čega će dokumentarac „Zemlja za nas“ biti, takođe u online svijetu, dostupan svima koji žele da ga pogledaju.

Više informacija o tome kako da postanete dijelom publike koja će moći prva vidjeti ovaj film, možete naći na Facebook stranici Helsinškog parlamenta građana BL.

U sustini je vrlo jednostavno – Sve sto je potrebno je da posaljete mejl i potvrdite ucesce na ovom događaju i dobicete ulaznicu za film odnosno podatke za zoom platformu.

Film „Zemlja za nas“ su zajedno realizovali USAID, BHRI, IOM i Helsinški parlament građana Banjaluka.

Projekat je podržan kroz BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) program kojeg implementira IOM uz finansijsku podršku USAID-a, a implementira ga Helsinški parlament građana Banja Luka. /prnjavorlive.info/

PODIJELI