Premijerka i načelnici s istoka jedinstveni – brza cesta samo preko Višegrada

0
1090

Beograd i Sarajevo mogu da budu povezani samo trasom preko Višegrada i tu smo jedinstveniji nego ikad – to danas, iz Andrićgrada, poručuju načelnici Pala, Sokoca, Rogatice, Novog Goražda i Višegrada.

Skinuli su stranačke dresove, sastali se i zaključili da autoput mora preko istoka.

“Iznijeli smo jedinstven stav, po kojem Višegrad, Rogatica, Sokolac i Pale treba da budu neizostavne opštine u daljem planiranju autoputa koji treba da dođe iz pravca Srbije”, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

“Imamo saznanja i da ne bude drugih investitora i pomoći sa strane, da će Srbija sama finansirati 60 km autoputa sa Koridora 11 do Kotromana”, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Rijetko viđeno jedinstvo SNSD-ovaca i SDS-ovaca iznenadilo je i premijerku. I ona je stigla u Višegrad da sa “ujedinjenim” načelnicima razgovara o trasi. Čak ih je častila i doručkom na kome je pala garancija da će Vlada Srpske podržati njihovu odluku.

“Vlada stoji iza ove trase, drago mi je što su načelnici danas bili ovdje i potvrdili svoju opredjeljenost i stojimo iza toga, ne da bi tjerali nekome inat, nego da bi se ponašali u skladu sa onim što naš strateški dokument i definiše, a to je upravo ova trasa puta”, rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

Nije prošlo bez pominjanja prošlosedmičnog pokušaja Miće Mićića da lobira za trasu preko Bijeljine, kao i Mladena Bosića koji je od Parlamenta BiH tražio tražio podršku za istu rutu. Dok, poneseni današnjim zajeedništvom, iz SNSD-a traže od SDS-ovaca da utiču na Bosića, načelnik Sokoca kaže da tu ne vidi ništa sporno.

“To je gospodin Bosić u svoje lično ime podnio tu deklaraciju, tako da to nije stav ni jednog organa, ni partije kojoj ja I gospodin Bosić pripadamo I ja tu ne zamjeram nikome”, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

“Pozivamo ih da ukoliko imaju kapacitet da SZP traži od Mladena Bosića da povuče inicijativu i povuče tu tačku dnevnog reda, to je poslovnički moguće”, rekao je šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH (SNSD) Staša Košarac.

Ako Bosić, prije rasprave, ne povuče svoju deklaraciju, postoji velika šansa da bi ona mogla da bude usvojena. Praktično, Savjet ministara bi dao zeleno svjetlo za trasu preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle pa bi institucije Srpske bile zaobiđene. Šta god o tome mislili, makar danas, ujedinjeni načelnici vladajućih i opozicije.

PODIJELI